Április 16. Kedd, Csongor

Műfákkal a klímakatasztrófa ellen

Éghajlat
2021. február 08. 16:00
null

Egy ideje már tisztában vagyunk azzal,hogya klímaváltozással szemben pusztán a faültetésekkel nem leszünk képesek hatékonyan felvenni a versenyt. A fák telepítése ugyanremek dolog,és szükség is van rá, ám mire igazán nagy mennyiségben képesek megkötni a káros gázt, addig évektelnekel, nem utolsó sorban pedig a telepítésük során rengeteg buktatóval is lehet találkozni.

Fák kontra műfák

A természetes mindig jobb, de ebben az esetben azért szükségszerű a műfák alkalmazása is, vagyis azoknak az építményeknek a létrehozása, melyek képesek a légköri co2 leválasztására - akárcsak a növények.

kép: industryeurope.com

Az erdősítésnél sokszor elfelejtjük, hogy a csemetéket bizony gondozni is kell, mert ha nem foglalkozunk velük, akkor könnyen elpusztulhatnak, így a beruházásnak semmilyenhasznanem lesz. Az sem mindegy, hogy hova is telepítünk fákat, hiszen nagy buzgalmunkban súlyosan sérülhetnek bizonyos ökoszisztémák és élőhelyek. Vagyis a faültetés egy szükséges, és kiemelten jó dolog, de nagy körültekintést igényel. A co2 leválasztása azonban hatékony és gyors is, ráadásul most már piacképessé is válik.

Leválasztás

KlausLacknervolt az első, aki felhívta a figyelmet a leválasztás lehetőségére, és arra, hogy ennek bizony gazdasági és környezetvédelmi előnyei is lennének. Mind a mai napig pusztán 3 cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel, ami bár remekül működik, éppen a nehézkes elérése miatt nagyon drága.Lacknermost azonban egy saját céggel, aSiliconKingdomHoldingsalis beszáll az ágazatba.

Persze ettől még nem lesznek sokkal olcsóbbak ezek a rendszerek, de a cég egy új módszert is hoz magával. A mesterséges fák 10 méter magas építmények, melyekben a co2 megkötését speciális műanyaglapocskákvégzik, melyek a nedvesség változtatásával képesek a gáz megkötésére - tulajdonképpen úgy, mint az élő “rokonaik”.

kép: Silicon Kingdom Holdings

A mechanizmus eltéréséből adódóan ezeknek a mesterséges fáknak a működtetése tulajdonképpen szinte nem igényel energiabefektetést aventilátorosrendszerekhez képest. Cserében azonban a kivont co2 koncentrációja csupán 5%-os, szemben a másik módszer 98%-os koncentrációjával, vagyis az ipari felhasználása nehézkesebb az így leválasztott co2-nek. Cserébe viszont egyetlen ilyen “fa” naponta 1 metrikus tonna co2 leválasztására képes, ami elképesztő teljesítmény!

lead kép: Silicon Kingdom Holdings

műfatechnikaco2faemberlevegő