Május 25. Szombat, Orbán

Most már bizonyított a klímaváltozás is erősen beleszólt a koronavírus-járvány elszabadulásába

null

A koronavírus komoly hatást gyakorolt az egész világra, a gazdaságra, a mindennapjainkra és sajnos a jövőnkre is. A szakemberek jóslata alapján ugyanis egyre többször és egyre rosszabb világjárványokkal kell majd szembenéznünk. De ezért kit lehet okolni?

A denevér...

A denevérektől származó koronavírus terjedt át az emberre, ennek következményeit nyögjük most is. Nagyon sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a kiváltó ok az állatok életterének csökkenése, vagyis az, hogy egyre többször kerülnek interakcióba az emberrel, így afertőzésesélye is megnő.

Sajnos ez igaz, ráadásul a vírusok fejlődése is felgyorsul ezen interakcióknak köszönhetően, így egyre több válik majd alkalmassá arra, hogy az embert is fertőzze. A denevért kiiktatni az egyenletből olyan megoldás lenne, amit jó néhányan preferálnak, ám ez súlyos következményekkel járna az ökoszisztémára- ráadásul számtalan más állat is hordozhat az emberre potenciálisan veszélyes fertőzéseket.

A dolog szépsége, hogy mégsem ez a fő oka a járvány kitörésének, pontosabban annak, hogy egyre többször kerül kapcsolatba az ember a denevérekkel.

Nem csak mi vagyunk sokan, a klíma is beleszól

A Science oftheTotalEnvironmenthasábjainmegjelent egy friss tanulmány, amiben a tudósok először szolgáltattakbizonyítékotarra, hogy a klímakatasztrófa bizony könyékig benne van a koronavírus ilyen pusztító elterjedésében.

kép: B.G THOMSON-SCIENCE SOURCE

Az utóbbi 100 évet vizsgálva a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy Kínában, Laoszban és Mianmarban is erősen átalakulóban van a növényzet. Sok területen a korábban cserjés növényzet szavannává és lombhullató erdővé vált, ami kifejezetten kedvező életkörülményeket teremt a denevéreknek.

A vizsgált időszakban csak Dél-Kínában (ahol Jünnan tartomány is található) 40 új denevérfaj jelent meg, és sajnos velük együtt 100 újabb, a denevérekről emberre terjedő megbetegedés is meghonosodott a területen. Ezek persze nem feltétlenül okoznak világjárványt, de a tendenciát jól leírják.

kép: Hugh Clark © Bat Conservation Trust

A klíma és az élet

A klíma megváltozása elsőre talán nem tűnik akkora gondnak, csakhogy a Föld klímája az egyik legfontosabb alakítója az életnek is. A növénytakaró, az állatfajok és az ökoszisztémák is több ezer és több millió év alatt jöttek létre, vagy változtak meg,melyhezaz alkalmazkodásra is volt idő. Most azonban a klímaváltozás olyan ütemű, hogy csak a fejünket kapkodjuk, hiszen az egész ismert világ megváltozik körülöttünk. És bár az ember hihetetlenül jól alkalmazkodik, nagyon nem szeretné azt az árat megfizetni, amit akkor kell, ha nem lépünk drasztikusan és gyorsan a klímaváltozás feltartóztatása érdekében!

lead kép: Eric Medard-Naturepl.com