Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megállt a végítélet órája

Éghajlat
2021. február 08. 08:00
null

A visszaszámlálás elég baljóslatú tud lenni, különösenabbanaz esetben, ha a számolás végén a világvége köszönt ránk. A tudósok sajnos sokszor nem tudják kellően jól megértetni magukat az emberekkel, hiszen sok olyan kifejezést használnak, sok olyan tényre hivatkoznak, amiket azátlag emberekegyszerűen nem is ismernek. A visszaszámolás azonban érthető. És hátborzongató.

A végítélet órája

Kifejezetten pozitív nevet sikerült választani annak a szerkezetnek, melyen óramutatóksegítségéveligyekeznek a szakemberek megmutatni, milyen közel is van az emberiség ahhoz, hogy teljes pusztulásba taszítsa önmagát. Nem véletlen persze a névválasztás sem, hiszen komoly problémákról van szó, amik nem csak közvetve, hanem direktmódonis képesekkiirtaniaz emberiséget.

kép: EVA HAMBACH AFP VIA GETTY IMAGES

1947 óta az óra nagyon közel álla végítélethez. Pontosabban fogalmazva egy 12 órás számlapon bemutatva, ahol ugye összesen 720 perc áll rendelkezésünkre mindössze néhány perc választ elminket a teljes pusztulástól, ami azért kicsit sem biztató. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy 2019-ben 100 másodpercre(!), azaz kicsit kevesebb, mint két percre állították át az óra mutatóit, köszönhetően a klímakatasztrófa és egy lehetséges atomháború kirobbanási esélyének.

2020

És akkor elérkeztünk 2020-hoz. Az évhez, ami igencsak durvára sikerült. Kezdve a világjárvánnyal, folytatva a természeti katasztrófákig, melyek közt szerepelnek gigantikus földrengések, elsöprő áradások sárlavinákkal, és persze a háromnegyed évig tomboló erdőtűz is. Nos, ebben az évben a tudósok az órát nem mozdították. Az emberiségnek van némi reménye, mert most nem lett kevesebb az időnk.

kép: wired.co.uk

Hogy miért nem? Mert e között a sok tragikus esemény között több dolog is elbújik, amik azonban kifejezettenpozitívak. Az óra áll, mert a természetnek volt lehetősége egy kicsit fellélegezni - ami számunkra lassabb életet jelentett. Áll az óra, mert a technológia és az összefogás segítségével egyre hatékonyabban vagyunk képesek felvenni a harcot az ember által kiváltott klímaváltozással szemben. És áll az óra, mert talán végre kezdjük érteni, hogy mi sem állunk a rendszer felett. A természet részei vagyunk, ha azt elpusztítjuk, semmivé válunk mi magunk is.

lead kép: nbcnews.com

klímaidőemberhaláléletvég