Június 16. Vasárnap, Jusztin

Itt az ideje kriminalizálni a természetkárosítást!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa megfékezésének érdekében fogott össze a világ, ezért jött létre Párizsban a klímaegyezmény, ezért dolgoznak a világ vezetői. A legnagyobb hatalmak mind részei az egyezménynek, most már az USA is visszatalált erre az útra.Örülni azonban sajnos nincs okunk, mert úgy tűnik, a klímaegyezmény is csak egy darab papír, aláírni aláírták az országok, de eszük ágában sincs betartani azt...

2°C

A párizsi klímaegyezmény eredeti célja az volt, hogy a felmelegedést az iparosodás előtt időkhöz képest 1,5°C-on tartsa. Már ez is hoz olyan változásokat, amik nagyon nemkellemesek, de ez még a világ lényei számára többnyire jól tolerálható. Aztán engedni kellett kicsit, és az 1,5 - 2°C-os változás lett a cél, reálisabban betartható, nem kerül annyiba, és még így is egész jól el lehet boldogulni - bár lényegesen nagyobb az ökológiai veszteség.

1,5°C- nem is hangzik olyan rosszul, és az emberek azt gondolják, rendben, akkor erre tartunk. Az egyezmény aláíróitól is ezt várják és bizony ebbe az irányba tartanak a meghozott intézkedések alapján ketten is - Marokkó és Gambia.

Igen, összesen ketten tartanak ebbe az irányba, a nagyon hangzatos vállalások és beharangozott lépéseket hirdető nagyhatalmak, mint India, Kína, Oroszország vagy éppen az USA sokkal inkább a 4°C-os melegedés irányába haladnak. Ez pedig olyan világot fest elénk, amit nagyon nem szeretnénk: aszályokat,éhínséget, tengerszint emelkedést és milliárdos migrációt.

Mi legyen most?

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor mi legyen most? Hiszen a politikusok a gazdasági megfontolások szerintcselekszenek, nem az egyezmény alapján. A gazdasági lehetőségeket pedig a cégek diktálják. Vagyis itt kell kezdeni a változást. Ezt már próbáltuk szép szóval, de a környezettudatosság sokszor nem olyan kifizetődő, mint a bevett gyakorlat, a természetrombolás, vagyis a lépések elmaradnak, vagy nagyon kevesek, kirakatnak megtett csusszanások.

Éppen ez az oka annak, hogy egyre nagyobb a támogatottsága annak a kezdeményezésnek, hogy az ökológiai pusztítást tekintsék bűncselekménynek, melynek nagyon komoly anyagi és börtönbüntetés is lesz a következménye. Egyszerűbben: ha egy cég nem fenntartható módon csomagolja termékeit, a felelősöket bebörtönözhetik, a céget durván megbírságolják, és kötelezik a változtatásra. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az egyetlen járható út arra, hogy a pénz világa is megértse: nincs más lehetősége, fenntarthatóvá kellválnia, ha tetszik, ha nem. Számukra pedig itt az ideje, hogy megjegyezzünk egy új kifejezést: “ecocid” vagyisöko(n)gyilkos.

képek és lead kép: stopecocide.earth