Június 24. Hétfő, Iván

Allergiaszezon és vírusfertőzések - sajnos egyre rosszabbul állunk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Most a hideg és a fagy tölti ki a napjainkat, de tudjuk, hogy a tavasz megállíthatatlanul közeledik, várjuk is, reménykedve. Azonban sajnos tudni kell, hogy a tavasz mást is hoz, méghozzá tarka virágkavalkádot, ami alapvetően nagyon jó, kivéve persze az allergiások számára.

Allergia

Az allergia egyre elterjedtebb a világban. Ebben a betegségeben a test egy egyszerű ingerre túlzott reakciót ad, mely sajnos súlyos következményekkel is járhat. Az allergia ugyanis nem csak az orrfolyás és a szempirosság-viszketés hármasán bontakozik ki, komolylégzőszerviproblémákat is okozhat.

kép: livescience.com - shutterstock

Természetesen az allergia kezelhető - már amennyire – vagyis nem is ez a fő gond vele. Az allergiások tüneteinek erősödése azonban nagyon megterheli az egészségügyi rendszert, ráadásul sajnos fogékonyabbá teszi az embereket az olyan megbetegedésekkel szemben, mint amilyen a koronavírus is.

Pollenszezon és éghajlat

Tudjuk, hogy a klímaváltozás nagyon sok ponton beleszól az életünkben, ezek közt szerepel az egészségügy is. Azt is tudjuk, hogy a növényekre is hatással van, egy frissen megjelent tanulmány azonban arra is rámutat, hogy a pollenszezont is maga alá gyűri.

Az adatok alapján Észak-Amerika területén a pollenszezon 20 nappal korábban kezdődik, és 21%-kal intenzívebb a pollenkoncentráció, mint 1990-ben. Ráadásul sajnostendenciálisannövekszik is mindkét szám. Hogy mi vezethet a magasabb pollenkoncentrációhoz és az elhúzódó szezonhoz? A szakértők szerint a magasabbátlaghőmérsékletilletve a szén-dioxid megemelkedett koncentrációja.

kép:medlineplus.gov

Azok, akik most hitetlenkedve olvassák a sorokat, jogosan teszik, hiszen hogyan lehet az, hogy a hidegre érzékenyen reagáló apró növények pollenjei egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg. A pollen koncentrációjának emelkedése többnyire a fák virágzásával hozható összefüggésbe, vagyis sajnos a tanulmány nagyon is helytálló.

A klímaváltozás mellett az emberiség térigényével is számolni kell. A tudományos körökben egyre inkább megállja a helyét az az elképzelés, hogy éppen a vadvilággal való egyre közelebbi lét - mely az emberiség terjeszkedésének következménye - okozza majd az egyre és egyre rosszabb járványokat -ahogyanmost a Covid-19 elindulásában is jelentős szerepet játszott. Az allergia pedig – mely egyre inkább népbetegségnek számít - ezen a helyzeten jelentősen képes rontani.

lead kép: sustainability-times.com - flickr