Június 18. Kedd, Arnold, Levente

A Bitcoin Argentína éves co2 kibocsátását generálja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Akriptovalutakifejezés néhány éve még fura szónak számított, mára áhítozva gondolunk azokra, akik akezdetekkorhajlandóak voltak minimális “valódi” pénzt áldozni arra, hogy beszerezzenek némiBitcoint.

Minek?

Hogy mire jó akriptovaluta? Nos, tulajdonképpen ugyan arra, amire a már megszokott pénz is. Az indulása is nagyon hasonló volt: valaki kitalálta, és fizetett vele egyes munkákért, csakhogy akkor még nem ért semmit. Mostanra ez megváltozott.

kép: thebalance.com

ABitcointszámítógépek “bányásszák” és ma már komoly értéket képvisel - tetemes mennyiségű számítógép foglalkozik azzal, hogy biztonságossá tegye akriptovalutahasználatát. És hogy jó üzlet volt-eannoelfogadni egy értéktelennek tűnő, még csak meg sem fogható valutát? Ezt mindenki döntse el maga, de az biztos: mióta a Tesla bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolBitcoint, és nemsokára az autói fizetségéül is elfogadja akriptovalutát, azóta az egekbe szökött az ára.

Mennyi???

Pontosításképpen: jelenleg egy, azaz egyetlen egyBitcoin15 250 000 forint körüli áron cserélhet gazdát. És akkor lehet számolni: akezdetekkor, ha egy programozó elvállat egy kisebb munkátBitcoinértcserébe - mondjuk 6-8 darabért -, vajon mit gondol most, megérte?

ABitcoinazonban digitális pénz, azaz hozzájárul a digitális szénlábnyomhoz. Minél drágább, annál jobban. Az elemzők arra számítottak, hogy 2018-ban a Bitcoin által generált co2 kibocsátás eléri Ausztria éves kibocsátását, mely 9 millió ember és az ország teljes infrastruktúrájának kibocsátását jelenti. Most ott tartunk, hogy 2021-ben biztosan eléri a kibocsátás Argentína éves co2 rátáját, mely 45 millió embert és az ipart, mezőgazdaságot, közlekedést, miegymást jelenti.

kép: moneyweek.com

Az árak pedig emelkednek, vagyis aBitcoinegyre károsabb. Szakemberek szerint ennek megfékezésére akriptovalutákrais szén-dioxid adót kellene kivetni, nem is keveset. Ugyanakkor a kép akkor lenne teljes, ha azzal is tisztában lennénk, hogy egy ország pénzének elkészítése, kibocsátása, forgalmazása, javítása és bevonása - cseréje mekkora co2 lábnyommal rendelkezik. Ráadásul így is fals lenne a kirajzolódó adat, hiszen aBitcoinnem tartozik egyetlen országhoz sem, vagyis egészen más elven működik a kibocsátás és használat szabályozása is.

lead kép: verdict.co.uk