Június 25. Kedd, Bocsárd

Tényleg "csak" 20 évet bír egy napelem?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

20 évre előre tervezni nem éppen egy egyszerű művelet, éppen ezért viszonylag ritkán próbálkozunk vele. De egy nagyobb befektetés esetében - mint amilyen a napelemes rendszer telepítése - azért jó lenne tudni, hogy mire is számíthatunk.

20 év?

Ma, a modern napelemes rendszerek esetében 20-25 éves időintervallumra tervezhetünk. Ez az az időszak, amikor a rendszer termeli nekünk az elektromosságot, ezután pedig valószínűleg cserélni kell. Azinvertera rendszerben egy kicsit más tészta, annakélettartamainkább a fele a teljes rendszerhez képest.

kép: euroscientist.com

Aszámítások alapján egy 100 négyzetméter körüli ingatlan, mely elektromos fűtéssel is rendelkezik a teljes napelemes áramellátásába invesztált összeget nagyjából 8 év alatt kitermeli - már persze ha kamatmentes hitellel, vagy önerőből tudjuk megoldani. Ehhez képest akkor két év múlva azinvertercserére szorul, ami nem jó hír,tekintve hogy igencsak borsos összegről van szó, a napelemek pedig még 10 évet bírnak. Őszintén szólva ez azért nem annyira kecsegtető.

1990

Lipcsében vizsgálatnak vetették alá azokat a napelemeket, amiket elsőkénttelepítettekmagánházakra, még 1990-ben. A vizsgálat tehát 30 évet ölel fel, és a szakemberek arra voltak kíváncsiak, mennyivel esett vissza a napelemek hatékonysága.

Az eredmények pedig elég meglepőek voltak. A várthoz képest ugyanis a napelemek hatékonysága elenyésző mértékben esett csak vissza, sőt, azinverterek fele is csere nélkül üzemelt az elmúlt időszakban. Ez pedig kifejezetten jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül csak 20 évre lehet előre tervezni ezeket arendszereket.

kép: earthnetenergy.com

Azzal is érdemes számolni, hogy a mostani napelemek jelentősen fejlettebbek, mintelődeik, és nem csak a hatékonyság terén. Az anyaghasználatunk is optimálisabb, vagyis nagyobb biztonsággal használhatóak tovább is. Mindez a javíthatóság követelményével kiegészítve előrevetíti, hogy nemsokára az élettartam tervezés agyártókszemszögéből is 30-40 évesidőintervallumralesz tehető - ám hogy ez az árakon hogyan látszik majd meg, az kérdés.

lead kép: to70.com