Június 16. Vasárnap, Jusztin

Ki a legnagyobb szennyező a bolygón?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kik is a legnagyobb szennyezők? Szeretjük feltenni ezt a kérdés, mert így egy kicsit nyugodtabb a lelkiismeretünk, hiszen a legnagyobbak sem tesznek eleget, akkor nem a mi hibánk, ami történik. Nos, a legnagyobb szennyezők ma már nem azok, akikre mindenki gondol.

Fordul a kocka

Az ipar és a közlekedés. A két leghatalmasabb környezetszennyező a világon, hiszen tudjuk, hogy ezek leállása mekkora segítség a bolygónak a koronavírus-járvány idején.

kép: cleanwateraction.org

A repülőgépek károsanyag kibocsátásáról könyveket lehetne nyomtatni cikkekkel, ahogyan azipariszennyezőket elmarasztaló írásokkal is. És perszenem is tévednek ezek a cikkek, de a dátumokat mindenképpen érdemes figyelni!

Az elmúlt években ezeknek a cikkeknek, és persze sokkal nagyobb részben az emberek hozzáállásának köszönhetően a politika is lépéseket tett. Szabályozott, szankcionált, és ezek az intézkedések éppen ezt a két területet érintették a leginkább: az ipart és a közlekedést.

Máshol a súlypont

Egy nagyszabású felmérésben hét európai ország összesen 16 000 lakosát kérdezték arról, kik is lehetnek a legnagyobb szennyezők. Nem meglepő, hogy szinte kivétel nélkül az fent említett két szektort citálták elő az emberek. Nos, tévedtek.

Éppen a szabályozásoknak és a cégek hozzáállásának hála változik a rendszer, és ma már a legjelentősebb kibocsátók a mezőgazdaság és a háztartások - itt is a fűtés. A mezőgazdaság egy érdekes elem, hiszen nem igazán látunk sem füstöt, sem kéményeket a szántókon, és az a néhány traktor sem zavar sok vizet. A műtrágya és ahaszonállatokazonban elképesztőmennyiségbenszabadítanak fel üvegházhatású gázokat, melyek igencsak nagy súllyal esnek latba, amikor a szennyezőket keresgéljük.

kép: ISTOCK

A világ lakosságának fűtési igénye pedig eddig is az élbolyban szerepelt, csak keveset beszélünk róla. Az anyagi háttér vagy a szokások ugyanis sokszor gátat vetnek a környezettudatos fűtésnek, nem utolsó sorban személyeskedő, parázs vitákat generálnak. Holott a tények makacs dolgok, el kell fogadnunk, hogy ha egy élhető bolygón töltenénk a mindennapjainkat, akkor bizony a saját portánkat kell elsőnek teljesen rendbe rakni, szokásoktól függetlenül, a lehetőségeket és a segítségeket is igénybe véve. Ez nem könnyű, de a lépések bizony elengedhetetlenek.

lead kép: wwf.medium.com