Június 25. Kedd, Bocsárd

Gyorsabban gyógyulhat a bolygónk, mint hittük

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófát leíró modellek – melyek az előrejelzések készítésére alkalmasak – egy olyan rendszert igyekeznek bemutatni, amit igazán nem ismerünk, hiszen ilyen ütemű klímaváltozásra eddig még nem volt példa. Ez az oka annak is, hogy sokszor jelennek meg olyan tanulmányok, melyek jelentősen képesek pontosítani a kirajzolódó képet, most szerencsére pozitívan.

Előrejelzés

Még a meteorológia számára is komoly kihívás pár nappal,plánepár héttel előre jelezni az időjárást, hiszen a változások akár órák alatt átalakíthatják az előre jelzett időt. A helyzet pedig csak még rosszabb, ha a klímaváltozást igyekszünk előre jelezni, hiszen sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, ráadásul évekkel előre kell számolni. Biztos pontok persze itt is vannak. Ahogyan a meteorológia is képes pontosan előre jelezni, milyen fronthatások várhatóak, úgy a klímamodellek s megmutatják, hogy igencsak nagy bajban vagyunk.

kép: tundeworld.com

ANatureClimateChange lapjain megjelent friss tanulmány sem ezt a kérdést vitatja. A tudósok csupán arra világítanak rá, hogy alábecsültük bolygónk légkörének öngyógyító képességét, vagyis lényegesen gyorsabban képes helyreállni légkör, mint ahogyan azt eddig hittük. Ezt a felfedezést pedig az óceánok, erdőségek és a vizes élőhelyek co2 elnyelő potenciáljáraalapozzák, mely meglepően hatalmas.

Meg kell állni!

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a tanulmány távolról sem azt mondja, vagy akár sugallja, hogy több időnk van a co2 kibocsátás visszafogására! A potenciál, mely az említett élőhelyekben rejlik valóban hatalmas, de a mostani kibocsátás mellett esélytelen. Ha azonban képesek vagyunk nullára csökkenteni a karbonkibocsátást, akkor van esélyünk.

Nulla kibocsátás mellett isfolytatódika klíma melegedése, egyszerűen azért, mert a folyamat kifutása hosszú, és időben eltolódik a pozitív fordulat. Legalábbis eddig így számoltak a tudósok. A friss kutatás azonban azt mondja, hogy azöngyógyítóképesség nagyobb volumene miatt a pozitív hatás a kibocsátás megszűnését követően sokkal gyorsabban jelentkezhet, nem kell rá generációkat várni.

kép: vincegowmon.com

Ezzel tehát időt nyerünk. Na nem arra, hogy még egy darabig pumpáljuk a káros anyagokat a levegőbe, hanem arra, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hogy a változás mértékét sikeresen visszafogjuk. A klímavédelmi lépésekre most van szükség, nem két év múlva, és nem csak részben. Ha ez sikerül, a bolygó is a segítségünkre siet, és olyan környezetben élhetünk, mely nem pusztító az élet számára.

lead kép: blog.wego.com