Június 24. Hétfő, Iván

Feltámadhatnak a kifehéredett korallok?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A korallok fehéredése olyan globális probléma, mely előtt kénytelenek vagyunk a kezünket széttárva állni, és várni, mivel eleddigképtelenek voltunk bármit is tenni ellene. ANatureCommunications magazinban megjelent friss tanulmány alapján azonban úgy tűnik, helyileg kezelhető a korallfehéredés, ami ad némi reményt a fenséges telepek számára.

Fehér pusztaság

A korallok virágállatok melyeknek táplálkozási képessége nagyban függ a velük szimbiózisban élő algáktól is. Ezek a kis növények a virágállatok életét nem csak a táplálkozásuk miatt befolyásolják, a színüket is adják.

kép: aims.gov.au

Amikor korallfehéredésről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy bizonyos környezeti hatásokra reagálva a korallokból kilökődnek ezek aszimbiótaalgák. Ezzel a virágállatok pedig nem csak a színüket vesztik el, hanem a táplálkozási képességüket is. Ezt egy darabig képesek kibírni, ám túl sokáig nem. Vagyis a fehéredés még orvosolható, ha az algák idejében visszatérnek a korallokba, mely esetben az állatok - pontosabban a telepek - képesek a regenerálódásra.

Mi kell hozzá?

Ahhoz, hogy megértsük, mi mit tehetünk ezekért a lényekért - melyek nem utolsó sorban az óceánok egyik legszínesebb ökoszisztémájának alapjait jelentik -, meg kell ismernünk, mi is okozza a fehéredésüket. A korallok érzékenyek a körülöttük lévő víz minőségére és hőmérsékletére. Már viszonylag kis melegedésre is fehéredéssel reagálnak, és tekintve a globális felmelegedés következményeit, igencsak nagy bajban vannak.

kép: Brett Monroe Garner - Greenpeace via Reuters

DanielleClaar, a tanulmány társszerzője azonban egy érdekes részletre is felhívja a figyelmet. Amennyiben a koralloknak “csak” a melegebb vízzel kell szembenézniük, a fehéredés még visszafordulhat, vagyis az algák visszatérhetnek a helyükre. De ehhez szükség van arra, hogy a víz ne legyen szennyezett, abba sem vegyi anyagok, sem oda nem illő iszap vagy más hordalék ne kerüljön. A két vagy több hatás ugyanis a korallok számára már sok, így képtelenek a gyógyulásra, és utánuk csak a fehér vázuk marad, mely már nem jelent életteret annak a számtalan növény és állatfajnak, melyek a korallzátonyokat lakják.

lead kép: Nature Picture Library-Alamy Stock Photo