Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Biden visszatér a párizsi klímaegyezményhez és ez csak az első lépés

Éghajlat
2021. január 30. 12:00
null

AmikorTrumpaz Egyesült Államok élére állt, a világ számára a természetvédelemszempontjábólnehéz évek vártak. Az előző elnök ugyanis szisztematikusan gyengítette a környezet védelmét,nyíltanelőtérbe helyezve az olajkitermelést, a szénlobbit, és háttérbe szorítva olyan kezdeményezéseket, mint a párizsi klímaegyezmény.

77 nap

DonaldTrumpelnöksége alatt sok dolog eltűnt, amire pedig nem csak az USA-nak, hanem a világnak is igen nagy szüksége lett volna. Többek közt ilyen volt a párizsi klímaegyezmény is, mely ugyan létezettTrumpelnöksége alatt is, ám az elnök igyekezett a lehető leggyorsabban kiléptetni országát a kötelékből, amivel elképesztő károkat okozhatott volna újraválasztása esetén.

kép: Getty

Trumpazonban ment, ésBidenjött, aki ígéretéhez híven első hivatali napján visszaléptette az USA-t az egyezménybe. Illetve jelezte ezt a szándékát, a visszalépés folyamata azonban 30 napot vesz igénybe. A remény azonban így újra él, sőt, igen erős, hiszen karbonkibocsátás kétharmadáért felelős országok így már mind vállalták, hogy karbonsemlegessé válnak.

Bidenés a környezet

Az új elnök eltökélt a klímavédelem terén, igen nagy szabású, és elképesztően nagy összegeket felemésztő programja – amennyiben meg is valósul - hatalmas lökést adhat a világnak a fenntarthatóság megalkotásában.

Bidenazonban nem csak a klíma ügyében gondolkodik másképpen, mint elődje. Ahogyan az várható volt, az Alaszka védett területein engedélyezett olajkitermelést is felfüggesztette - igaz, egyelőre csak ideiglenesen -, valamint a Kanada és az USA között megépítendő,erősenvitatott olajvezeték engedélyezését is visszavonta.

kép: AP Photo-Patrick Semansky

A lépéseivel megindult egy folyamat, mely aTrumpkormányzattermészetrombolását hivatott kijavítani, de hogy ennek milyen befolyása lesz a vitathatatlanul megerősödött gazdaságra, az már más kérdés. Persze messze nem elhanyagolható, hiszen, ha az USA gazdasága erősen megsínyli a lépéseket, akkor nem marad támogató, akinek segítségével a környezetvédelmi intézkedések valódi változást hozhatnának.

lead kép: Flickr

TrumpBidenklímaFöldemberPárizs