Június 17. Hétfő, Alida, Laura

50 ország koalíciója lépne a biodiverzitás megőrzéséért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sajnos a klímakatasztrófa mellett számos járulékos problémával is számolni kell, melyek lassan, de biztosan egyenként is megütik azt a veszélyességi szintet, amit a klímakatasztrófa képvisel. Ezek közül az egyik már 2011-ben támogatókra talált.

Párizs előtt

Már a párizsi klímaegyezmény előtt létrejött a TheHighAmbitionCoalition(HAC). A szervezet célkitűzése a föld és a vizek megóvása, vagyis tulajdonképpen az élőhelyek megmentése. Erre már akkor is hatalmas szükség volt, most pedig égetőbb probléma, mint hinnénk.

A bolygó kizsigerelése nem csak éghajlati katasztrófát von magával. Az élőhelyek folyamatos zsugorodása azt is eredményezi, hogy a Föld ökológiai rendszerei a tönkszéléresodródnak. Már általános iskolában is tanultunk arról, hogy egy adott élőhelyen mekkora jelentősége van az adott populációk egyensúlyának. Egy egészen kis beavatkozás is beláthatatlan következményekkel járhat. Ilyen az, amikor egyinvazívfajt honosítunk meg valahol, de az is, amikor az életteret csökkentjük le drasztikusan.

kép: REUTERS-Axel Schmidt

Az ökológiai rendszerek összeomlása túlélhető, egészen addig a pontig, amíg csupán egy - két eseményről van szó - bár ezek is elképesztő természeti károkkal járnak. Ha azonban sorozatos összeomlásokkal találkozunk, az már az emberi fajra is komoly hatást gyakorol, pusztán azért, mert mi sem állunk ezen rendszerek felett, hanem szerves részei vagyunk, vagyis bukásuk a mi bukásunkat is magával hozza.

Ígéretek

Az 50 országot tömörítő HAC, melynek megosztott elnöksége az Egyesült Királyság, Franciaország és Costa Rica kezében van, kiterjedt tárgyalásokat folytat a legbefolyásosabb politikai és környezetvédelmi szervezetekkel annak érdekében, hogy pénzt szerezzenek egy tervre. Ez pedig nem más, mint hogy a vizek és a száraz élőhelyek 30%-át megőrizzék, mivel kutatások alapján minimum ennyire szükség van ahhoz, hogy az ökológiai rendszerek működőképesek maradjanak. Szerencsére a tervet nagyon sokan támogatják, köztük az ENSZ is.

kép: Miguel Arias Cañete on twitter

Ugyanakkor több helyről érkezett kritika is, többek közt a Greenpeace UK politikai vezetőjétől.RebecaNewsom nem azzal nem ért egyet, amit a HAC képvisel, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Csupán két dologra hívja fel a figyelmet, teljesen jogosan. Az egyik, hogy a hangzatos ígéreteket és kijelentéseket markáns tettek is kell, hogy kövessék, különben csak egy újabb porhintés az egész próbálkozás. A másik még fontosabb. Aprojektrenem szabad a már elkülönített természetvédelmi alapokból pénzt elvonni, hiszen azzal csak látszatintézkedéseket tennénk, nem adnánk hozzá semmit a már kialakult helyzethez. A környezetvédelem ügye sokkal nagyobb forrásokat kell kapjon, hiszen ez még a megelőzési fázis, a kárenyhítés összehasonlíthatatlanul többe fog kerülni mindannyiunknak.

lead kép:casaclimate.org