Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Működik a mesterséges Nap!

null

Az atomenergialétjogosultságátazzal indokolják, hogy a rendelkezésre állása sokkal optimálisabb, mint a megújulóké. Magyarán akkor is termel energiát, ha este tökéletes szélcsend van. Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni, ahogyan azzal is, hogy borzalmas melléktermékei, hulladékai vannak.

Szükséges?

A hazai energiatermelés szerencsére egyre nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló forrásokra, azok közt is a napenergiára. Ebbe a játékba a háztartások is szép számmal szállnak be, ami külön nagy öröm. Csakhogy az atomenergia kicsit sem kikerülhető lehetőség, már persze abban az esetben, ha a szén-olaj-gáz hármasról szeretnénk lemondani határos időn belül.

kép: ITER

Az atom tehát a szükséges rossz, mert bár valóban nincs co2 kibocsátása, “tiszta” energiának nevezni igencsak nagy ferdítés lenne. Tény, hogy sokkal jobb, mint mondjuk a szén égetése, de hulladékanyagaibizony mindenre mérgezőek, amivel csak kapcsolatba kerülnek, legyen az föld, víz, vagy akár a levegő. Ráadásul mérgeznek 1000 éven át, vagyis annyira azért mégsem lehet “jó” megoldásnak nevezni az atomenergia használatát.

Atom energia

Az atomreaktorok a maghasadás energiáját hasznosítják, melynek végterméke a sugárzó anyagok tömkelege. Ugyanakkor nem csak az atommagok hasadása, hanem azok fúziója, vagyis egyesülése is elképesztő energiákat szabadít fel. Ez történik a Napbelsejébenis, ez az élet mozgatásához szükséges energia forrása. Az emberiség pedig igencsak régóta ácsingózik erre a képességre, vagyis a magfúzió létrehozására.

kép: livescience.com

Kína pedig megcsinálta. Most már hivatalosan is bekapcsolták a mesterséges napot, azt a fúziós reaktort, mely képes reprodukálni a Napban lejátszódó folyamatokat, ezzel pedig olyan energiatermelést tesz lehetővé, mely méltó társa lehet a megújuló forrásoknak, és amely kiválthatja a maghasadással keletkező energia igényét is.

A hasadással ellentétben ugyanis a fúzió nem hoz létre olyanhulladékanyagokat, melyek mérgezőek lennének a világra, és ugyanúgy nincsen károsanyag-kibocsátása, mint a már megszokott atomreaktoroknak sem. Igaz, hogy a működéséhez 150 millió Celsius - fok kell, de a befektetett energia többszörösét képes megtermelni, ráadásul mindezt biztonságosabban és tisztábban, mint az eddig alkalmazott technológiák, valamit a rendelkezésre állás kérdésében is tökéletesen alkalmasnak bizonyul.

lead kép: deccanherald.com - iStock