Június 13. Csütörtök, Anett

Előre törnek a megújulók!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokszor és sok helyen foglalkoztunk már azzal, hogy mennyire tett jót apandémia a környezetnek. Tény, hogy a megújuló energiák kihasználására is igencsak pozitív hatást gyakorolt annak köszönhetően, hogy a korlátozások miatt sok helyen akár 10%-kal is visszaesett az áramigény. A hatások összességében nagyjából 10 évvel repítették előre az időben a megújuló energiatermelést, melynek pozitív hozadékait nemsokára mi is tapasztalhatjuk majd.

Pandémia

Mivel le kellett állni igen sok dologgal a világon, így az áramigény visszaesése igazából nem lep meg senkit. Azonban az áramtermelő alapanyagokra ez bizony hatással volt. Az olaj, a földgáz és a szén ára is erősen csökkent, a világjárványt ezek az alapanyagok nagyon megsínylették. A változás ráadásul nem csak időleges. A nagy pénzügyi elemzők és a piac nagyjai szerint is elérkezett a fosszilis energiahordozók alkonya, az áruk már sohasem éri el azokat a magasságokat, ahol egykoron szárnyalhattak.

kép: clearenergyreports.co.uk

Ezzel szemben globálisan a megújuló energiatermelőket apandémiatechnikailag egyáltalán nem érintette, rezisztensek maradtak rá. A befektetők pedig olyan területekre mentik a pénzüket, melyek nem csakstabilak, de termelni is igen hatékonyan képesek. Ezek után pedig nem csoda, ha nagy ugrás tapasztalható a megújulók terén, főleg úgy, hogy a világon szinte minden a témához értő tudós azon a véleményen van, hogy a világjárványok mostantól az életünk részét képezik majd.

Merre tovább

Az előrejelzések alapján a fosszilisok hanyatlása és a megújulók felemelkedése töretlenül halad majd tovább. Már 4 éven belül elérhetjük azt, hogy a szél és napenergia kapacitás képes lesz túlszárnyalni a szén és földgáz felhasználásával nyert energiát. Ennek egyik fő mozgatórugója az, hogy a megújuló energiák előállítása lényegesen olcsóbb a hagyományos módszereknél.

kép: clear-skies.org

A dolog pontosabban levetítve úgy néz ki, hogy 2023-ban a megújulók beelőzik a földgázt, 2024-ben pedig a szenet is. A megújulók térnyerése elképesztő gyorsulást mutat, a következő 5 évben a várakozások alapján ez a szektor adja majd avillamosenergia-kapacitásnövekedés 95%-át világszerte! Ráadásul a szakemberek azzal számolnak, hogy 2020 és 2025 között a szél és napenergia kapacitás megduplázódhat!

lead kép: infrastructureinvestor.com