Június 16. Vasárnap, Jusztin

Egy egészen új módszer a tiszta energia előállítására

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az alternatív energiatermelés kapcsán a legtöbb esetben a megújuló lehetőségekkelszoktunk példálózni. A nap és szélenergia azonban például az üzemanyagokat nemigen képes kiváltani. Tény, hogy erre ott vannak az elektromos autók, de önmagukban ezek sem hoznak még robbanásszerű áttérést, mivel töltésük körülményes és lassú. A hidrogén azonban átírhatja a rendszert.

Hidrogén már most is

A hidrogén egy olyan anyag, melynek égetése közben nem keletkezik káros anyag, hiszen az oxigénnel egyesülve víz jön létre. Különösen nagyelőnye, melyet a közlekedésben lehet kiaknázni, hogy egyszerűbben lehet áttérni a használatára, mivel nem kell minden egyes benzinkutat kiiktatni, csupán azok átépítésére van szükség. Ez pedig lényegesen olcsóbb és egyszerűbb, mint a töltőpontok hálózatának létrehozása.

kép: quora.com

A hidrogén ráadásul a már megszokott módon tankolható, percek alatt tele lehet a tank, és mehetünk is utunkra. Az előállítása azonban még fejlesztésre szorul, ám érdekes megoldások, melyektovábbgondolástis megérnek sokszor születnek napjainkban is.

Vízcseppek termelte energia

A Bristoli Egyetem és a kínaiHarbinMűegyetem kutatói egy érdekes megoldással álltak elő. Fogtak egy vízcseppet, melyhez cukrot adtak, teletömték fotoszintetikusmikroalgákkal, és az egészet beborították oxigénzabáló baktériumokkal. Ha egy viszonylag kis területre sokfotoszintetizálómikroalgátjuttatunk, akkor az oxigén hiánya miatt a tevékenységük végeredménye hidrogén lesz. Ezt pedig csak fokozzák a baktériumok azzal, hogy a maradék oxigénnel is reakcióba lépnek.

kép: gardeningknowhow.com

A dolog kicsiben már remekül működik, és elég fantázia van benne ahhoz, hogy igyekezzenek felnagyítani a rendszert, alkalmassá tenni akár ajárművekmeghajtására is. Egy utópisztikus elképzelésben akár egy önmagának üzemanyagot termelő jármű is megjelenhet, de a találmány a hidrogén üzemanyagcellák áraira is jótékony hatással lehet.

Hogy a hidrogén jelentős szerepet fog vállalni a jövő energiatermelésében, az nem is kérdés, hiszen bár napelemek ésszélerőművekerősen feltörőben vannak, a hidrogén tárolása sokkal egyszerűbb, és akkor nyúlunk a készletekhez, amikor csak kell, miközben a károsanyag-kibocsátása a hidrogén üzemanyag felhasználásának nulla.

lead kép: sheffield.ac.uk