Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Virágzik a szabadban nevelt cikász pálma - ez is a klímaváltozáshoz köthető...

Éghajlat
2020. november 14. 12:00
null

Botanikai kuriózummal találkozhattak a tudósok egy brit szigeten. Az enyhe klímájúWightszigeten a tudósok olyasminek lehettek szemtanúi, amire már igen régóta nem volt példa az Egyesült Királyság területén.

Virágzás

Egy különleges és nagyon ősi növényről van szó, mely nem olyan ritka, de a ködös Albion területén nem éppen megszokott.Cikászpálmáról van szó, mely innen 60 millió évvel ezelőtt eltűnt. Igaz, az emberek mind a mai napik előszeretettel tartják ezt a növényt, de csak cserépben, teleltetve képes elviselni a teleket.

kép: seedsforafrica.co.za

A szakemberek azonban a szabadban nevelik ezeket a növényeket, melye közül 2012-ben egy hím ivarú példányt sikerült virágzásra is bírni. A kuriózum idén abban rejlik, hogy most egy nőivarú és a hímivarú növényt is sikerült rábírni a virágzásra, pollent gyűjteni belőlük, és abból magokat létrehozni. Erre a folyamatra - természetes körülmények közt persze – 60 millió éve nem volt példa.

Botanikai eredmény, mely elkeserítő

Összességében nézve ez az eredmény nem olyan örvendetes. Bár csodálatos látvány, és igen nagy szó, azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy miért is tűnt el már igencsak régen ezekről a területekről acikászpálma. Igen, az ok az éghajlat, a hideg, hiszen ez a növény nem bírja a hideg időt.

kép: paramountplants.co.uk

Az, hogy most sikerült virágzásra bírni a brit szigeten - még akkor is, ha enyhébb klímájú a hely, mint az ország többi része -, nagyon jól mutatja a klímaváltozás hatásait. Egy rég letűnt fajújbolimegjelenése az élet alkalmazkodóképességének bizonyítéka, csakhogy ez nem minden fajra lesz igaz.

Némelyek ugyan újra teret nyerhetnek, ám a “modernebb”, speciálisabban alkalmazkodott növények és állatok napjai meg vannak számlálva a klímakatasztrófa miatt. Ezek ugyanis képtelenek ellenállni az ilyen ütemű felmelegedésnek, és bár maga az élet biztosan jelen marad a Földön, a sokszínűsége borzalmas károkat szenvedhet. Ez pedig apokaliptikus hatással lehet a gazdaságra, különös tekintettel a mezőgazdaságra és az élelmezés minden egyéb aspektusára nézve.

lead kép: Pixabay

pálmabotanikaklímamelegemberkihalt