Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Már emberek is utaztak a Hyperloop-on!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Emlékeznek még aHyperloop-ra?ElonMuskötlete lassan kezd testet ölteni, ami egyrészt egészen új szintre helyezheti a közlekedést, másrészt pedig a környezetvédelem számára is komoly előrelépést jelenthet.

Fejlődés

AHyperloopegy olyan vonat, mely légritkított levegőjű csőben közlekedne, elektromágnesek segítségével. A koncepció lényege, hogy tulajdonképpen bármiféle károsanyag - kibocsátás nélkül lehet vele utazni,hosszabbtávon, a föld alatt, vagyisabszolút tehermentesítve ezzel a felszínt. Nem kell erdőket irtani a sínek lefektetéséhez, nem kell attól tartani, hogy állatok, emberek tévednek azokra.

kép: Reuters

AHyperloopa repülés alternatívájaként is szóba került. Ennek oka az az egyszerű tény, hogy a koncepció képes olyan sebességet produkálni, amire a földi közlekedés eleddig képtelen volt. Ez pedig bizony 1000 km/h feletti száguldást jelent,vagyisha a csőrendszerek elégszerteágazóaklesznek, akkor a repülést el is lehet felejteni, hiszen gyorsabb és lényegesen olcsóbb is lesz a vonatos közlekedés.Musk tervei szerint a megfelelően megépített konstrukció - mivel árammal működik, melyet megújuló forrásból nyernek – jegyei olcsóbbak lesznek, mint egy buszjegy.

Virgin Hyperloop

Sokáig nem igen lehetett hallani a tervekkel kapcsolatosan új dolgokat, de egy okos húzásnak köszönhetően ez most változott. AHyperloopugyanis nyílt forrású, vagyis bárkimegkezdhetia fejlesztését.

A VirginHyperlooppedig már ott tart, hogy utasokkal teszteli ezt a lehetőséget. Szám szerint kettővel, és egyelőre “csak” 173.8 km/h-ás sebességgel, de sikeresen! A lényeg, hogy a tesztek alapján a rendszer egyrészt alkalmas az utasszállításra, másrészt - és nem utolsó sorban – a biztonsági berendezéseknek köszönhetően megnyugtatóan biztonságos is.

kép: cbsnews.com

A fejlesztésekből még sok van hátra, de kifejezetten biztató jel, hogy az USA területén avákuumvasutakra vonatkozó szabályozó irányelveket már idő előtt közzétették, vagyis a csőposta-szerű utazás már nincs olyan messze, mint azt elsőre gondolnánk.

lead kép: theverge.com