Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Lassult a piac, de a koronavírus sem állította meg a napelemek terjedését!

Éghajlat
2020. november 03. 08:00
null

A megújulókra való átállás az egyik legégetőbb feladatunk, hiszen ezzel tehetünk nagyon sokat a klímakatasztrófa megfékezéséért. Bár sok szempontból a koronavírus járvány a Föld számára könnyítést hozott, az átállást tekintve már vannak kételyek...

Kell? - Kell!

Nem is lehet kérdés, hogy a napelemek, a szélerőművek, a hullámerőművek és megannyi más, alternatív energiaforrás térnyerése komoly szerepet játszanak abban, hogy képesek legyünk felvenni a versenyt a saját rombolásunk jelentette kihívásokkal.

kép: sunrun.com

A legígéretesebb lehetőség a napelemekben rejlik, mivel ezekkel az egyéni fogyasztók is képesek legalább részben függetlenedni a rendszertől, és tenni azért, hogy a klímakatasztrófának gátat lehessen szabni. Persze ez nem gyors, és messze nem olcsó mulatság. Az árak egyre lejjebb mennek a verseny élesedésével, de ennek nem tesz igazán jót a Covid helyzet.

Lassabb

A MANAP (Magyar napelemes szakmai szervezet, napelem szövetség és szakmai érdekképviselet) felmérései alapján nagy szerencsénkre a piacot nem rengette meg a koronavírus-járvány elharapódzó terjedése, legalábbis egyelőre. Persze hatás nélkül nem marad, főleg a lakossági beruházások torpantak meg kissé. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen bár a napelemes piacot nem érintette olyan érzékenyen a vírus, más területeket nagyon is, vagyis a háztartások erőteljes tartalékolásra rendezkedtek be.

kép: bobvila.com

Ugyanakkor a napelemes beruházásokkal nem csak kiadás van, hanem nyereség is. Egy megfelelő konstrukcióval - és elektromos fűtéssel - a rezsi szinte teljes egészében kiváltható. Helyette ugyanazt az összeget kell fizetni, csak nem a szolgáltatónak, hanem törlesztésre, de ez csupán 8-10 évig tart, aztán elköszönhetünk tőle.

A beruházások terjedésének nagy hátráltatója a lassulás. A napelemekre most is lenne kereslet, és megrendelések, fejlesztések is vannak bőven, csakhogy a beszállítás jelentősen lassult. Szerencsére egyelőre ez sem okoz komolyabb fennakadásokat a kivitelezésben, de ez még nem jelenti azt, hogy a gáncsolástól ne kellene tartani. Jó hír, hogy az iparág szereplői bizakodóak, így sem leépítéseket, sem megszorításokat nemigen terveznek az elkövetkező fél évben - ezt persze a Covid helyzet még módosíthatja.

lead kép: solarpowerworldonline.com

pénznapelememberenergiakoronavírusNap