Június 26. Szerda, János

Ezzel még olcsóbbak lehetnek a napelemek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napenergia elterjedésében a legnagyobb segítséget az jelentheti, ha a rendszereket minél olcsóbban be lehet szerezni. Ezen dolgoznak is a tudósok, és a piac is a segítségükre van, illetve minden egyes áttörés egy kicsit lejjebb képes nyomni az árakat.

Újabb lehetőségek

A panelek előállítása során a legelterjedtebbek a szilícium alapú darabok. Ezek hatékonysága nem a legjobb, de már elegendő ahhoz, hogy megérje velüka munkaés a lakossági felhasználás. Vannak azonban olyan részletek, amiken még lehetne javítani, és ezzel bizony az árat is erősen lefelé lehetne korrigálni.

kép: Pixabay

Ma, egy 90 nm körüli családi ház, mely jól szigetelt és elektromos fűtéssel rendelkezik, ideális esetben 4 millió forint körüli összeggel számolhat, ha a teljes energiaigényét napelemekkel szeretné fedezni. Ez 40 000 forintosvillanyszámlamellett azt jelenti, hogy nagyjából 8 év alatt nullázhatjuk ki a rezsinek ezt a részét - már persze az állami támogatásokkal és abban az esetben, ha a napelemek tájolása ideálisan megoldható.

Abban az esetben, ha a Szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem kutatócsapatának kísérletei a valóságban is megállják a helyüket. A szakembereknekugyanis sikerült kidolgozni egy eljárást, ami nagyon ígéretesen hangzik.

Pénz

A napelemek szilíciumrétegemás anyagok hozzáadása után alkalmas arra, hogy a benne lévő elektronok áramot állítsanak elő. A folyamat során az elektronok kiszakadnak eredeti helyükről, majd visszatérnek oda, legalábbis kezdetekben. A sugárzás hatására ugyanis a folyamat sérül, a kiszakad részecskék nehezen találnak vissza a helyükre. Ez könnyedénkiküszöbölhető, ha egy vékony szilícium-oxid réteget visznek fel a napelemekre, ahogyan azt teszik is már évek óta. Az eljárásazonbankörülményes, ennek megfelelően drága is.

kép: bostonsolar.us

Az egyetem munkatársai azonban úgy gondolták, alkalmazhatnák az iparban már régóta ismert plazmafeldolgozás egy módszerét is. Lényegében arról van szó, hogy a szilíciumot szén-dioxidnak teszik ki ionizált gázban (plazmában). A végeredmény: egy egészen vékony réteg szilícium-oxid, mely tökéletesen kontrollált körülmények közt alakul ki, vékonyabb, mint azt elsőre remélték a kutatók, és előállítása igen olcsó. A vékony rétegre még egy hártya szilícium kerül, így pedig az elkészített anyag a hőnek is sokkal jobban ellenáll, vagyis igazán nagy előny kovácsolható az eljárásból. Egyelőre “csak” laborban kísérleteztek a módszerrel, panelt még nem gyártottak le vele, vagyis a tesztelés még folyamatban van, de már nem kell sokat várni a piaci megjelenésére, ha minden a tervek szerint alakul.

kép: modernize.com