Március 2. Szombat, Lujza

A történelem egyik legnagyobb olajkatasztrófája van kibontakozóban

Éghajlat
2020. november 02. 08:00
null

A klímakatasztrófa olyan szempontok szerint is felborítja a világunkat, amikkel előre nem számolunk, nem is gondolunk rájuk, pedignagyon iskellene. Ezt érzik most aNabarimatankerhajó szemlélői a karibi térségben, ahol a hajó két éve horgonyoz.

Komoly gond.

ANabarimajelenleg is a nyíltvízen van, vár, hogy pontosan mire, az elégkeszekusza, a lényeg, hogy két éve teszi azt, amit most is: semmit. Horgonyoz, ringatózik avízen, gyomrában 300 000 köbméter nyers olajjal, mely döbbenetesen hatalmas mennyiség. Alapvetően ezzel nem is lenne gond – ahogyan az elmúlt két évben sem volt -, csakhogy aNabarimamostdőlnikezdett.

kép: Fishermen and Friends of the Sea

Jelenleg mintegy 25°-os szögben dőlt meg, mely ellen az információk szerint nem történtek intézkedések. A helyi környezetvédők pedig egyre fokozódó rettegéssel szemlélik az eseményeket, hiszen a hajó esetleges borulása olyan elképesztő ökológiai katasztrófát produkálna, amire csak nagyon kevés példa volt eddig.

A helyzetet pedig csak tovább rontja, hogy a 2020-as hurrikánszezon igencsak intenzívre sikerült, rekordmennyiségű vihart is produkálhat, és éppen a karibi térség az, mely a leginkább érintett ezeknek a viharoknak a tombolásában. Vagyis a hajó felborulására sajnosnagyon isreális esély mutatkozik.

Mileszha...

Megbecsülni is igen nehéz azt a katasztrófát,melyetaNabarimafelborulása, pontosabban a 300 000 köbméternyi nyers olaj okozna a térségben. Összehasonlításképpen: aNabarimaötször annyi olajat tartalmaz, mint azExxonValdeztartalmazott 1989-ben.

kép: Fishermen and Friends of the Sea

Akinekhirtelennem ismerős az évszám, annak kis emlékeztető. AzExxonValdeznevűtankerhajókatasztrófájáról van szó, amikor a nyers olaj hatalmas mennyiségben került az óceánba Alaszka partjainál. Az akkori ökológiai katasztrófában az óvatos becslések szerint is mintegy 200 000 élőlény veszett oda, a halak és tengeri emlősök pedig még 10-20 évvel a katasztrófa után is betegesek voltak a térségben. A tudósok kalkulációi alapján 70 évre van szükség ahhoz, hogy helyreálljon az élet az érintett területeken.

ANabarimaesetleges katasztrófájának pedig beláthatatlan következményei lennének egy olyan területen, melyet aklímaváltozásegyébként is igen érzékenyen érint, és amelyet idén még a hurrikánok és más trópusi viharok is annyira megcibálták, amennyire csak tudták.

lead kép: wicnews.com

tengerklímakatasztrófaemberoljahalálélet