Június 20. Csütörtök, Rafael

A pandémia és a légszennyezettség - a NASA új adatai

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyon sok szó esett apandémiakapcsán a levegő minőségéről. Hiszen a kettő összefügg, legalábbis aCovid19 terjedéséneksebességeszempontjából mindenképpen. De a légszennyezettség emberi hozzájárulásának mértékét megítélni nagyon nem egyszerű.

Nem csak az ember

A légkör szennyező anyagai természetesen is előfordulnak, de mértéküket nagyban befolyásolja az emberi tevékenység. A most vizsgált anyag a nitrogén-dioxid, melynek kibocsátása az ember egyik fő hibája a légkör szempontjából.

kép: Ben Nelms/CBC

A kibocsátás mértékét meghatározni azonban nem egyszerű, mivel a légköri folyamatok során természetesen is jelen van az anyag a légkörben. Vagyis mennyi az emberi, és mennyi a természetes nitrogén-dioxid szintje? A kérdés fontos, hiszen ehhez igazítva sokkal jobban lehet szabályozni a kibocsátás mértékét, ami nagy segítség a klímakatasztrófa elleni fellépésben, főleg, ha a gazdasági szempontokat is vizsgáljuk.

A NASA számára azonban nem egyszerű a mértékek meghatározása az említett gondok miatt, most azonban apandémiaremek lehetőséget teremtett erre is.

2020

Ha nem lettek volna aCovidmiatt bevezetett korlátozások, akkor ezeket az adatokat a NASA tudósai sem tudták volna összeszedni. Mivel azonban jelentős leállásokkal kell számolni világszerte, így a fejlett mesterséges intelligenciák bevetésével modellezni lehet, mi lett volna, ha nincs apandémia.

kép: David McNew-Getty Images

Így megkaphatjuk azokat az adatokat, amik megmutatják, ha minden a rendes kerékvágásban folyik, mekkora lett volna a nitrogén-dioxid szintje, amit már össze lehet hasonlítani azzal, ami most mérhető - ezekből pedig igen sok dolog kiderül.

Egyrészt az, hogy még a NASA tudósait is meglepte, mekkora mértékű volt a leállás következtében kialakuló nitrogén-dioxid visszaesés. Sok helyen elérte az 50%-os mértéket is, ami pedig azt mutatta meg a tudósoknak, hogy a szabályozások még jócskán faraghatnak le a kibocsátás kvótákból, amivel sokat lehet gyorsítani a klímaváltozás elleni fellépésen is!

Igaz ugyan, hogy a gazdaságra gyakorolt hatásokat mindenképpen figyelembe kell venni, de az is tény, hogy apandémiarámutatott ahomeofficeelőnyeire, a kivitelezési lehetőségekre, és arra is, hogy mekkora különbséget jelent az, ha valaki szennyezett levegőjű városban él, főleg az egészsége szempontjából (melynek természetesen központilag is durva anyagi vonzata van).

lead kép: advancedsciencenews.com