Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Megérkezett a kicsi és könnyen kezelhető szélerőmű

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A lakosság függetlenedése az áramszolgáltatóktól egy igen kényes kérdés. A Föld szempontjából mindenképpen ideális lenne, a gazdaság szempontjából nem ennyire tiszta a kép. Mindenesetre nem a napelem az egyetlen út, ami előttünk áll.

Magán szektor

Mindenki szívesen venné, ha a rezsije ezentúl máshogyan alakulna, pontosabban lényegesen alacsonyabb lenne. Ez pedig nem egészen azt jelenti, mint sokangondolják.

Az áram sok lakásban havi 10 ezer forint körüli összeg, ami nem kicsi, de nem is feltétlenül olyan nagy, hogy érdemes legyen sokmilliós beruházásba csapni miatta. Abban az esetben viszont, ha az áram fűtésre is szolgál, akkor már egészen más a helyzet – az elektromos fűtés pedig messze nem egy elérhetetlen vágyálom.

kép: icewind twitter

Egy 100 nm körüli családi ház teljes áramigénye - amennyiben a fűtés is így van megoldva - 40 000 forint körüli összeg havonta. Egy alternatív energiát adó rendszer telepítésével ez nagyjából 10 év alatt tökéletesen lenullázható, eddig tarthat egy hitel visszafizetése azzal a 40 000 forinttal, amit eddig a villanyszámára költöttünk. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha nem a legnaposabb a kertünk?

Ha nem a Nap...

Védjük a környezetet, ültessünk fákat. De a fák árnyékolnak, ami meg nem jó az áramtermelés miatt. Akkor most merre? És mi a helyzet akkor, ha eleve nem sok választásunk van, mert kertünk, tetőnk nem éppen a napsütötte kategóriába esik?


kép: new.engineering.com

Nos, itt jön a képbe a házi szélerőmű, annak is egy friss verziója, aFreya, melyet az izlandiIceWindcég mutatott be. A kis szerkezet előnye, hogy nem csak a vízszintesen érkező légmozgás hasznosítására képes, hanem bármilyen irányú szelet munkára tud fogni.

A cég a prémium anyaghasználat mellett természetesen a környezettudatosságot is szem előtt tartja, de aFreyaára így is elég borsos, 3200 dollár, ebben ráadásul még nincsen benne a szállítás, és az európai piacon is csak jövőre jelennek meg, ami az itteni árakat egyelőre homályossá teszi. Az egy millió körüli szerkezet árához jön atelepítésiés arendszerköltségis, és persze az is igaz, hogy a szél sem fúj mindig. A lényeg azonban az, hogy a lehetőségekléteznek, a kombinálásuk és a legelőnyösebb megtalálása pedig csak rajtunk múlik. A rezsi pedig jobban mutat egy szép kerek nulla formájában, mint 40 000 forintos összegnek.

lead kép: icewind facebook