Június 24. Hétfő, Iván

Jelentősen sikerült növelni a napelemek hatékonyságát!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az alternatív energiák terjedésének egyik legnagyobb ösztönzője az ár. Emellett azonban nagyon nagy hangsúlyt kap az a tény is, hogy mennyi napelemre is van szükségünk, vagyis az, hogy milyen hatékonysággal vagyunk képesek kinyerni a Nap éltető energiáját.

Növelés

A cél tehát a hatékonyság növelése. Ez nem is csoda, hiszen bár már most is hatalmaselőrelépésekettettünk az energiatermelésben, és a napelemek is igen jól teljesítenek, a hatékonyságuk a laborban csupán 20% körüli, ami a való életben még kevesebb, 15% körüli érték. Ez pedig alacsony, nem is kicsit.

A hatékonyság növelése érdekében a kémiai megoldásokkal szemben egyre többször érnek el hatalmas áttörést fizikai megoldásokkal. Az MIT tanulói a napelemektoronybarendezése révén értek el 95%-os hatékonyságnövekedést, a félbevágott (vagyis felezett méretű) napelemek esetében is jelentős javulás mutatkozott ezen a területen.

kép: adp.com

A New Yorki Egyetem és a NOVA Egyetem (Lisszabon) kutatói egy közös tanulmányban adták a világ tudtára, hogy a négyzetrácsos elrendezés a kísérletek tanúsága szerint 125%-os hatékonyságnövekedést produkál.

Sakktábla

Az elrendezés nem csak azt eredményezte, hogy a hatékonyság megnőtt. A tudósok elmondása alapján a panelek vastagsága is tizedére csökkenthető általa, ami rugalmasabb és persze lényegesen olcsóbb paneleket eredményez, melyek már könnyedén kapcsolhatóak például textíliákhozis.

Ha a panel vékonyabb, akkor az előállítása is olcsóbb, ami nagyban segíti a technológia még szélesebb körű terjedését. Nem utolsó sorban pedig jelentősen csökkenti a napelemgyártás ökológiai lábnyomát.

kép: softlikely.com

Mert sajnos ezzel is számolni kell, hiszen a szilícium finomítása erősen energiaigényes folyamat. Azzal, hogy a szilíciumrétegetizedére zsugorodik értelemszerűenkevesebb anyagra is van szükség, vagyis lényegesen kisebb lesz a gyártás ökológiai lábnyoma, ami külön jó hír az innovációval kapcsolatban!

Hogy kereskedelmi forgalomban mikorra jelenhetnek meg a felfedezést hasznosító panelek, azt egyelőre nem lehet tudni. Tekintve azonban a piacon uralkodó elképesztőárversenyt, nem kell rá túlságosan sokáig várni, és az olcsó panelek megjelenése a régebbi konstrukciók árát is méglejjebbfogja tolni, ami a lakosság számára nagy előnyt jelent.

lead kép: Rolfo Brenner - Getty Images - EyeEm