Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Fűteni csak okosan!

null

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, és sajnos újra itt a fűtési szezon. Persze az nagyonkellemes, amikor a meleg szobából a havazást bámulja az ember egy forró csokival a kezében, de a fűtés a benti meleg mellett a kinti légszennyezettség jelentős részéért is felel.

Mivel fűtünk?

Évről - évre előkerül a kérdés, hogy mivel is fűtünk. Sajnos azzal, amink éppen van. A hazai családok közt igen sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy nincsen lehetőségük környezeti szempontokat szem előtt tartani, eltüzelnek mindent, amivel egy kis meleget lehet csinálni. Ez lehet abroncs, műanyag, vagy egyszerűen csak a háztartásbankeletkező szemét. Ez azonban hatalmas környezeti terheléssel jár.

kép: mrfixitbali.com

Aki azt hinné, hogy nálunk nem olyan rossz a helyzet,vagyishogy hazánkban a légszennyezettség mértéke nem olyan nagy, az nagyot téved. Magyarországon évente 8 000-12 000 ember idő előtti halálát okozza a légszennyezettség, pontosabban az annak hatására kialakuló különböző betegségek.

Merre tovább?

Az ideális az lenne, ha a magyar háztartások képesek lennének az energetikai önellátásra, és átállnának az elektromos fűtésre. Ha az ehhez szükséges energiát megújuló forrásból lennénk képesek fedezni, akkor a légszennyezettség ezen értéke technikailag nullázható lenne. Ettől azonban egyelőre messze vagyunk.

kép: freepik.com

Tenni azért így is lehet. Egyrészt azzal, hogy igyekszünk tenni ellene, hogy embertársaink szeméttel fűtsék a lakhelyüket. Ezt nem kizárólag tiltással, hanem inkább segítéssel lehet elérni, vagyis azzal, ha fával, brikettel látjuk el őket. Igaz a fával faló fűtés sem tesz éppen jót a levegő minőségének, de ehhez is vannak praktikák. A helyes begyújtásról azt gondoljuk, sokat tudunk, pedig ideális esetben a kémény nem ontja a füstöt, és jóval kevésbé szennyező a fával fűtés, mint egyébként. Az ideális begyújtásról találhatunk videókat a neten is.

Ahhoz, hogy ne legyen olyan környezetszennyező a fűtés, igyekezzünk zárni az ablakokat, ajtókat, és gondoskodjunk a szigetelésről. Akár a klasszikus értelemben, akár nagyanyáink praktikáival, melyek közül rengeteget találhatunk a neten. Ezek mellett arra is érdemes figyelni, hogy a téli fűtés nem arról szól, hogy pólóban és rövidnadrágban mászkálhassunkotthon. Néhány fokkal lejjebb állítva a termosztátot elképesztően sok károsanyag - kibocsátást, és bizony sok pénzt is tudunk spórolni!

lead kép: youtube.com