Június 16. Vasárnap, Jusztin

Milliárdos migráció vár ránk a klíma miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Túl sok az eszkimó, és kevés a fóka - emlékeznek még erre a mondatra? Ha igen, akkor most nyer majd igazán értelmet, mert elérkezett az idő, hogy a saját bőrünkön is megtapasztaljuk, milyen is az, amikor nincsen már elég fóka...

Kalkuláció

Az Ausztráliában működőInsituteforEconomicsandPeacenevű szervezet megbecsülte, hogy mennyi ember lesz majd kénytelen elhagyni az otthonát 2050-re. A szempontok, melyeket figyelembe vettek nem csak a természeti katasztrófák számának növekedése volt, mert ez csak viszonylag kis mértékben kényszeríti ki a tényleges otthonelhagyást, rendszerint csak időleges távozást hoz magával. De míg a hurrikánok, tájfunok vagy az áradások egy idő után elvonulnak, a vízhiány és az élelmiszerkészletek zsugorodása megmarad, sőt, egyre komolyabb méreteket ölt.

kép: reimaginingmigration.org

2019-ben is érezhető volt már ez a fajta migráció, akkor 30 millió embertkésztetettmenekülésre a kialakult helyzet. A klímakatasztrófa kiteljesedése azonban nagyon gyorsan rontja az esélyeinket, így a kalkuláció alapján 2050 re az otthonukat elhagyni kényszerülők száma eléri majd az egy milliárdot(!).

Nem csak az ő bajuk

A vízhiány és az élelmezési válság azokat az országokat érinti a leginkább, ahol a népességnövekedés is jelentős, illetve azokat, ahol a középosztály jelentősebben erősödik. Ide sorolható Kína, vagy aszub-szaharai térség. De politikai labilitásuk és a környezeti veszélyek miatt Madagaszkár, Kenya vagy éppen Közép - Ázsia sincsen biztonságban.

kép: eu-logos.org

A migráció következménye pedig az,hogy nem csak azokat az országokat és embereket viseli meg, akik, vagy ahonnan távozni kényszerülnek, hanem a világ összes többi országát is, hiszen ez az egy milliárd ember új élőhelyet keres majd magának.

2050-re mindemellett a helyzet még kilátástalanabb lesz, hiszen várhatóan a népesség száma eléri a 10 milliárd főt, amit a bolygó képtelen eltartani. Ennek következménye a súlyos élelmezési válság, amit sokkal durvábbá tesz majd még a migrációs helyzet is. És akkor még az ivóvízkészletekről nem isbeszélhetünk, melyek hozzáférhető mennyisége csak az utóbbi 50 évben 60%-kal csökkent.

lead kép: americanprogress.org