Június 19. Szerda, Gyárfás

Komolyabb gond a jégolvadás, mint gondolnánk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Fogy a jég a bolygón, ami komoly probléma, hiszen ezzel együtt az édesvíz készleteink is eltűnnek. Grönland olvadása szinte állandó jelleggel szerepel mostanában a hírekben, de a jégtavak számának megugrásáról már kevesebb szó esik.

Grönland

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a hírek foglalkoznak a szigettel, illetve a körülötte elterülő fagyott tengerrel. A terület ugyanis, mely a jég fogságában van egyre és egyre kisebb. Ezzel együtt pedig egyre nagyobb mennyiségben kerül édesvíz a tengerekbe, ami szintén rossz irányt jelent az emberiség számára.

kép: Dana-Associated Press

A jégtakaró rekordgyorsasággal tűnik elGrönlandkörül. Eddig a csúcstartó a 2019-es év volt. Ekkor ugyan hatalmas mennyiségben esett a hó, és hideg is volt, vagyis mindenki azt várta, hogy a jég olvadása is megáll, de legalábbis lelassul. Nos, nem lett igazuk, és csak abban az évben 586 milliárd tonna jeget veszített a terület, mely egész Kaliforniát képes lenne víz alá meríteni. És nem is csak kicsit, hanem 125 centi magasan az egész államban, mindenhol.

Tavak

A gleccserek és a Grönlandotkörülvevőjég olvadásáról igen sokat lehet olvasni. Viszonylag keveset említik azonban azt a tényt, hogy a jégtavak száma 53%-kal emelkedett 1990 és 2018 között.

Ezek azok a tavak, amik azelőtt itt sem voltak. Helyükön vastag jégtakaró bújt meg, most pedig víz van, növényzettel, más élőlényekkel. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, csakhogy itt állandóan fagyott régiónak kellene húzódnia, nem pedig tavaknak.

kép: wikimedia

Könnyen juthatunk arra a következtetésre, hogy sebaj, hiszen így legalább az emberek könnyebben jutnak a vízhez, nem kell állandóan a jeget felolvasztani, vagy arra várni, hogy a nyár patakokat csörgedeztessen az éltető vízzel. Csakhogy az olvadás nem áll meg annála jégnél, mely a tavat létrehozta. Folytatódik, és egyre nagyobb jégmennyiséget érint. A több jég több vizet is jelent, míg végül a meder már nem bírja, és a víz lezúdul a hegyekről. Ez két dolgot is eredményez. Egyrészt pusztítást, méghozzá igen nagyot, másrészt a készletek drasztikus apadását, hiszen már nem lesz több jég, mely megolvadva táplálja ezeket a tavak, melyek így lassan kiszáradnak, ivóvíz nélkül hagyva emberek millióit.

lead kép: edition.cnn.com