Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Újabb rém les ránk: fulladozunk az elektronikus hulladékban

Éghajlat
2020. augusztus 10. 08:00
null

A műanyag-hulladékok mellett erősen jön fel az e-hulladékok kérdése. Eleddig a kidobott dolgokkal kapcsolatosan inkább csak akkor verték a szakemberek a vészharangot, ha az a műanyagok közé tartozott, vagy akkor, ha élelmiszerről volt szó.

Elektronikus szemét

A digitalizáció világában élünk, ahol az ebbe a világba belépést biztosító eszközök elképesztő gyorsasággal fejlődnek. Ezzel csak az a baj, hogy összekapcsolva a fogyasztói társadalommal azt láthatjuk, hogy olyan mennyiségben fogyasztjuk a mobiltelefonokat, laptopokat, tévéket és más okos eszközöket, mint még sohasem. Ebben persze vastagon benne van a keze a gyártóknak is, hiszen készülékeiket úgy tervezik, hogy azok lehetőleg ne bírják túl sokáig a strapát, és a vásárló inkább új eszközt vegyen. Erre ösztönzi őket az is, hogy az ilyen kütyük többsége egyszerűen javíthatatlan, vagy annyira drága helyrehozni, hogy megéri újat vásárolni az elromlott helyett.

kép: Anna - Flickr

Az elektronikai hulladék pedig csak halmozódik és halmozódik,megállíthatatlanul. Jelenleg ott tartunk, hogy 9.2 millió tonnával keletkezett több e-szemét 2019-ben mint 2014-ben, vagyis ez még nem a végleges szám. Tavaly a felmérések alapján világszerte 56.4 millió tonna elektronikus hulladék keletkezett, és ami még ennél is szomorúbb, hogy ennek a mennyiségnek csupán 17.4%-át hasznosították újra.

Hegyek

Az elektronikus hulladékkal nem csak az a baj, hogy nagyon sok helyet foglal. A világban folyamatos azoknak a ritka fémeknek a kitermelése, melyek az akkumulátorokhoz, más alkatrészekhez kellenek. Ez a kitermelés pedig nagyon erősen környezetszennyező. És nem csak a ritka fémekről van szó, az elektronikus hulladékok nagy többsége viszonylag könnyen újrahasznosíthatólenne. De nem tesszük meg, nem használjuk fel újra a szemetet, hagyjuk heverni az értékes összetevőket, mert nincs egységes szabályozás, egyfajta kényszer arra, hogyújrahasznosítsunk.

kép: alberich.net

A gond ráadásul nem csak az, hogy a ritka anyagok ott hevernek a lábunk előtt. Az elektronikushulladékokból sokszor sajnos erősen mérgező anyagok is szivárognak, melyek tekintve a döbbenetesen nagy mennyiséget, tetemes mennyiségben kerülnek a környezetbe. A hulladékok megfelelő kezelésére azonban a szakemberek szerint nem sok esély van, mivel a probléma jelenleg még nem akkora, hogy az állami szinten is megmozgassa a szerkezetet.

lead kép: afrik21.africa

klímaszeméthulladékfémanyagember