Május 5. Vasárnap, Györgyi

Újabb komoly áttörés a napelempiacon!

Éghajlat
2020. augusztus 23. 12:00
null

A szilícium alapú napelemek elérték teljesítőképességük határát, ami sajnos nem éppen túl jó. Jelenleg ugyanis csúcsteljesítményen, laborban sem képesek jobb eredményre, mint a beérkezett napfény 22%-nakenergiává alakítása. Ez pedig nem valami sok. De máris itt a kihívó, olyan áttörést hozva magával, mely a világ számára is megnöveli az esélyeket egy szebb életre.

Növekedés

Ahogyan azt említettük, laborkörülmények közt valamivel 20% fölé lehet tornázni a napelemek hatékonyságát, de a gyakorlatban ez inkább 15-18%-os hatásfoknak felel meg. Ez igen alacsony, de még így is jelentősen járulnak hozzá ahhoz, hogy a Föld élhető, kellemes környezet maradhasson.

kép: inutec-int.com

A szilícium teljesítőképessége határára érkezett. A panelek terén még lehet fejleszteni, amivel azok árát lejjebb lehet nyomni, de maguknak a paneleknek a teljesítménye nem lesz nagyobb. Ez persze nem igazán zavarja azokat a tudósokat, akik a napelemek elrendezése révén akár 80%-os hatásfokot is ki tudnak csikarni egy rendszerből. Ez ugyan már így is nagyon szép teljesítmény, de egy új anyag alkalmazásával még tovább lehet növeli a hatásfokot.

Perovszkit

Aperovszkit(kalcium -titanátoxidásvány) kristály már 200 éve ismert az emberiség előtt, és azt is sejtjük, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek benne. Tudósok egymással versengve igyekeznek olyan alakot adni a kristálynak, melyben a napelemek hatékonyságát tudják vele növelni, ami most az Oxford PV nevű vállalatnak sikerült.

kép: banggood.com

Perovszkitkristályokat vittek fel a panelekre, melytől azok színe sokkal inkább fekete, szemben a szilícium alapú panelek kék színével. Ezzel könnyebben beolvadnak a tetőkbe is, de ez talán elhanyagolható szempont. Az azonban nem, hogy kicsi híján 30%-ratudja a kristály feltolni a panelek hatásfokát, és még nagyon sok lehetőség rejlik benne. Már ez a növekedés is jelentősen csökkenti a napelemekkel termelt energia árát, ami nagy lökést adhat a megújulóknak.

A szélenergia jelenleg a világ legolcsóbb energiaforrása, de a mostani áttörés révén - mely a gyakorlatban már jövő nyáron megjelenik a piacon. Maga a perovszkit kristály alkalmazása a napelemekben nem újdonság, sokan kísérleteznek vele, de az egyedi kombinációja a kristálynak és a szilíciumnak most érkezett meg mindannyiunk legnagyobb örömére.

lead kép: optimumsolar.eu

klímaperovszkitnapelememberenergiaNap