Május 26. Vasárnap, Evelin

Gondok vannak a sivatagi napelemekkel

null

A megújuló energiáké a jövő, ez nem is lehet kérdés, az már sokkal inkább, hogy ezek kiaknázása milyen formában történik. Hiszen sok esetben a környezettudatosságzászlajaalatt olyan rombolás zajlik, mely maradandó, helyrehozhatatlan károkat okoz az adott területeken.

Sivatag

A napelemek telepítésének az egyik legjobb színtere a sivatag. Hogy miért? Mert a területet az emberek nemigen hasznosítják másképpen, vagyis sem a mezőgazdaság, sem az ipari létesítmények elől nem vesz el helyet. Tiszta haszon! Vagy mégsem?

kép: Government of Punjab

Mi, emberek hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem csak mi élünk ezen a bolygón, vagyis a sivatagsem”haszontalan”, vagy élettelen terület. Komplett és igen összetett ökoszisztémák fejlődtek ki itt, melyeket teljesen lerombolnak a hatalmas napelemes projektek. Ennek oka, hogy a telepítési területet egyszerűen buldózerekkel letarolják, nem foglalkozva azzal, hogy mi is élt ott előtte, kaktuszok,yukkák, és gerinctelen/gerinces élőlények ezreit pusztítva ezzel.

Merre tovább?

A sivatagi telepítés alapvetően jó ötlet, de semmi esetre sem így. A tarra hengerelt terület nem marad élettelen,invazívfűfélék és rovarok jelennek meg rajta, mely végső soron olyan problémákat generál, melynek megoldása dollár ezermilliárdokat emészt majd fel, ezt pedig mindenképpen érdemes lenne elkerülni.

kép: bbc.com

Az egyik megoldás, hogy a napelemek nem a földön, hanem felette kapnak helyet, így az alattuk lévő területen az élet sértetlen maradhat. Legalábbis részben, hiszen a nagyobb kaktuszok ésyukkákígy is mennek a süllyesztőbe.

Az igazán jó megoldás az lenne, ha olyan területeket jelölnének ki a napelemes rendszerek telepítésére, ahol már eleve volt emberi tevékenység, csakhogy a terület elhagyatottá vált. Ipari létesítmények, vagy régi aknamezők lehetnének a célpontok, melyeknél a telepítés költségei ugyan megugranak, de cserébe a környezetbarát megnevezés nem csak egy címke, hanem tényleges erény lehetne. Ehhez persze az állam hathatós segítsége vagy szabályozása is kellene, mely az USA, illetveTrumpesetében kis valószínűséggel valósul meg.

lead kép: Jamey Stillings for TIME