Június 24. Hétfő, Iván

Befellegzett a párizsi fűtött teraszoknak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A turizmus és a vendéglátóipar szervesen összetartozik. Ez nagyon jól látszik az olyan erősen látogatott nagyvárosokban, mint amilyen Párizs. Most azonban egy környezetvédelmi kezdeményezésre nagy változások lesznek a francia fővárosban, amit csak üdvözölni lehet!

Egy kávéaChamps-Élysées-n?

Párizs gyönyörű város, számtalan látnivalóval. Kicsinek sem lehet nevezni, és parkjaival, azok közelében gyalogosan is elérhető látványosságaival arra ösztönzi a turistákat is, hogy sétáljanak. Ez már önmagában is nagyon kellemes, de ehhez jön még az a tény, hogy számtalan hangulatos kávézó kelleti magát az utcákon.

kép: Shutterstock

Sőt, a legtöbb esetben nem is kell behúzódni az épületekbe, egy jó kávé mellett is gyönyörködhetünk Párizsban, élvezhetjük annak lüktetését. Ez igaz a legnagyobb kánikulában, és a téli fagyokban is. Igaz, ezért cserében egy átlátszó műanyag sátrat húznak a terasz fölé a kávézók, de itt aztán megy a klíma, vagy éppen a fűtés. És pontosan ezzel van a gond...

Nyáron meleg, télen hideg van – ezt el kell fogadni

Érthető a kávézók lépése a fedett teraszokkal, legalábbis gazdasági szempontból. Hiszen így nem csak a területüket tudják olcsóbban megnövelni, hanem a szezont is ki tudják tolni, sőt, akár végteleníthetik is, hiszen a sátrak alatt mindig kellemesebb az idő.

kép: Getty - bbc

Az már más tészta, hogy ez mekkora környezeti terhelést jelent. Szerencsére, mivel a környezet ügye egyre fontosabb, így ezek a fedett teraszok is végnapjaikhoz közelednek. Az idei lesz az utolsó tél, mikor még lehetőséget kapnak a működésre, pontosabban a fűtésre, és ezt is csak a koronavírus - járvány hatásainak enyhítése okán.

BarbaraPompili környezetvédelmi miniszter azonban egy huszáros vágással megszünteti a fővárosban ezeket a sátrakat. Nem csak azért, mert rondák, hanem azért is, mert ahogyan a politikus fogalmaz, környezeti szempontból elfajzottak. És valóban: nonszensz, hogy az utcát fűtjük és hűtjük, hiszen a kis sátrak a meleg és a hideg megtartására igen kevéssé alkalmasak. Azzal pedig, hogy üzemelnek, évente több tonna szén-dioxiddal terhelik a légkört sátranként, és bizony csak Párizsban 12 000 ilyen terasz található...

lead kép: 100ITA facebook