Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A klímakatasztrófa az internetet is veszélybe sodorja néhány éven belül

Éghajlat
2020. augusztus 02. 16:00
null

A tengerszint emelkedésével ma már kénytelenek számolni a politikusok is, hiszen ezt már elkerülni nem lehet. Egyelőre nyugalommal szemléljük az események alakulását, hiszen azértannyirasok embert nem érint a dolog, de ez a nyugalom gyorsan megváltozik, ha nem csak az embereket, hanem az infrastruktúrát is szemléljük.

Jön a víz

A tengerek és óceánok szintjének emelkedése az átlaghőmérséklet emelkedésével függ össze. Ha melegebb lesz a levegő, melegebb lesz a víz is. És ilyenkor a fizika törvényeinek engedelmeskedve hőtáguláson megy keresztül, azaz megnő a térfogata. Ez a növekedés nem jelentős, ha a víz szerkezetét nézzük, ám a tömegét tekintve már az. Érthetőbben: az USA part menti településein sok helyen 30 centiméteres tengerszint emelkedéssel lehet számolni, mely mocsarakká változtat olyan nagyvárosokat is, mint New York.

kép: Photographer is my life. via Getty Images

Az emberek ugyan képesek elmenni a víz útjából, mivel ez az emelkedés nem hirtelen történik, de a telepített eszközeik esetében a helyzet azért kicsit más. Az utak, toronyházak és hasonló építmények áttelepítése hatalmas költségekkel járna, így sok esetben inkább lemondanak róluk.

Internet

A házak pusztulása sem érinti az egész emberiséget, vagyis még ez sem fogja feldúlni a mindennapjainkat, az internet elvesztése azonban igen. Mert ezt a rendszert, ennek infrastruktúráját is érinti a tengerszint emelkedése. Az optikai kábelek, szerverparkok, adatátviteli állomások és sok más ugyanis éppen vízpartok mellett van. Ennek praktikus okai vannak: olcsóbban oldható meg a rendszerek hűtése. Ráadásul vízállóak is, hiszen esni ott is szokott.

kép: networkencyclopedia.com

A vízállóság azonban nem jelenti azt, hogy víz alatt is hibátlanul fognak működni az eszközök, sőt! Egy kábel még csak-csak elboldogul a problémával, és nem is ez a legdrágább összetevője a rendszernek, de egy szerverpark a mocsárrá változó szárazföldön már nem lesz képes megfelelően működni. A kutatók, akik felmérték a rendszer sérülékenységét nem tudtak minden adatot figyelembe venni, hiszen az infrastruktúra sok összetevője magántulajdonban van, elhelyezkedésük pedig üzleti titok. A rendelkezésre álló adatok alapján azonban csak az USA területén az eszközök 20%-a érintett a problémában, ráadásul ezek az eszközöklétfontosságúakaz internet fenntartása szempontjából!

lead kép: webfoundation.org

internetvíztengerklímawebenergia