Június 22. Szombat, Paulina

Nem jó ötlet aeroszolokkal védekezni a felmelegedés ellen...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

a klímakatasztrófa elleni fellépést sok oldalról lehet elkezdeni. Tény, hogy eddig az egyetlen igazán és hosszú távon is hatékony, “mellékhatás” mentes megoldás az erdősítés, de ez nem jelenti azt, hogy más területeken ne próbálkoznának az emberek. Ezek közt a fényvisszaverő aeroszolok alkalmazása is felmerült, méghozzá igen erős lehetőségként.

Geomérnökség

A tudományág ölelésében merült fel a lehetőség, hogy a klímakatasztrófát a légkörben, az abba való beavatkozással orvosoljuk. Arról van szó, hogy olyan gázokat juttatunk nagyobb mennyiségben a légkörbe, melyek visszaverik a Nap sugarait, vagyis csökkentik a Föld átlaghőmérsékletét. A megoldás elegáns, olcsó, és nem utolsó sorban gyors. Emellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy mellette a megújulókra való átállás üteme is lényegesen lassabb lehetne.

kép: theverge.com

A lehetőség nem tűnt rossznak, de azért sokan fenntartásokkal fogadták, ami nem is véletlen, hiszen olyan rendszerbe avatkoznánk bele, melynek teljes működési mechanizmusát még most sem értjük teljesen. Egy nemzetközi kutatócsoport egy sor modell lefuttatása után már ki meri jelenti: a folyamat többet ártana, mint amennyit használna.

Mi a gond?

A baj az anyagok időjárási rendszerekre gyakorolt hatásával van. Minden, ami a légkörben van hatással van az időjárásra is, kisebb vagy nagyobb mértékben. Ezek a gázok pedig csökkentenék a ciklonképződési folyamatokat, mely azt eredményezi, hogy a téli és nyári viharok intenzitása jelentősen visszaesne, a megszokott mérték alá. Ezzel pedig a légszennyezettség mértékeugrásszerűen nőne meg, átalakulnának az óceáni áramlások és a mostaniaknál is lényegesen erősebb hőhullámokkal lehetne számolni.

kép: NASA

Mindemellett bár az egyenlítői hőmérsékletet képes lenne csökkenteni az eljárás, sajnos a sarki meleg egyre erősebb lenne. Ez pedigkatasztrofáliskövetkezményekkel járna az ivóvízkészletekre és jelentősen befolyásolná az ökoszisztémák alakulását is.

A tanulmány rámutat arra, hogy önmagában ageo-mérnökséggel nem lehet elejét venni a klímakatasztrófának, vagy nem lehet annak hatásait mérsékelni. Technikailag kiderült, hogy a könnyebbik út nem járható, hiába próbálunk olcsó megoldást találni arra. Hogy tovább folytathassuk a megszokott, fenntarthatatlan életmódunkat, egyetlen lehetőségünk a változás, melynek drasztikusnak kell lennie.

lead kép: NASA