Május 5. Vasárnap, Györgyi

Készítsünk koktélt a levegő co2 tartalmából!

Éghajlat
2020. július 27. 16:00
null

A klímakatasztrófa elleni fellépésnél sajnos se nem vagyunk elég gyorsak, se nem vagyunk elég hatékonyak. Ahhoz, hogy a szén-dioxid kibocsátásunkat mérsékeljük olyan lépésekre lenne szükség, melyhez a politikának nem fűlik a foga, és gazdaságilag is igencsak megterhelő lenne. Marad a másik lehetőség, ami azonban erős fejlesztésre szorul.

Több irány

Lépegetünk a klíma védelmében, de ezek sokkal inkább tyúklépések, semmint öles léptek, így pedig a cél sem közeledik olyan gyorsan, mint azt szeretnénk, vagy sokkal inkább, mint az kellene! A változtatások drágák, és sokszor olyan érdekeket sértenek, amikkel nem jó packázni, hiszen jelenleg is a világpiacok legnagyobb befolyásolói. De akkor mit lehet tenni? Bele kell nyugodni, hogy néhány nagyvállalat, a profitéhsége miatt olyan világban kell majd élnünk, mely már nem ismeri a Nagy Korallzátonyt vagy a jegesmedvéket?

dezeen.com

Az, hogy lényegesen erőteljesebb intézkedésekre van szükség, nem is lehet kérdéses, de emellett érdemes koncentrálni egy másik útra is, ahol szintén lehet haladni, és ami jelentősenhozzájárulhata célunk eléréséhez.

Vonjuk ki!

Ne csak csökkentsük a kibocsátást, vonjuk ki a légkörből a co2-őt. Erre ma már minden lehetőség adott, de sokszor kérdés, hogy mi is legyen a kivont anyag sorsa. Tárolása ugyanis drága, körülményes, és ha csak úgy van, akkor nem igazán értük el a célunkat.

Több cég is foglalkozik azzal, hogy a kivont szén-dioxidból valamilyen terméket állítson elő, de az Air Co cég alapítói egy olyan piaci rést találtak, mellyel a co2 úgy hasznosítható, hogy annak egy átlagember is nagyon örül.Hidroelektronikusmódszerrel cseppfolyósítják majd etanollá alakítják a co2-őt, amiből végül vodka lesz.

dezeen.com

A módszerrel, vagyis az etanol gyártásával nem csak ez az egy alkohol állítható elő, de magát az etanolt is több lehetőség alapjánhasznosíthatjuk. Tény sajnos, hogy a karbonnegatív vodka drágább, mint hagyományos társai, de mégis azt érezhetjük, hogy kivesszük részünket a klímavédelemből, ha csak egy pohár erejéig is.

lead kép: Mae Mu on Unsplash

klímaco2alkoholemberlevegőélet