Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Jön a hidrogén kora

Éghajlat
2020. július 18. 16:00
null

Világosan kell látnunk abból a szempontból, hogy mi is lehet a jövőben a fosszilis tüzelőanyagok alternatívája. Sajnos el kell fogadnunk, hogy a megújuló energiatermelés önmagában nem képes kiváltani a teljes fosszilis piacot. Az Európai Bizottság éppen ezért a hidrogénre is igen nagy hangsúlyt fektetne.

Hidrogén?

A hidrogén, mint alternatív lehetőség jellemzően a Toyota kapcsán kerül elő. A gyártó volt ugyanis az egyetlen a nagyok közül, aki a hidrogén mellett tette le a voksát, és több modelljével is elindult a hidrogénhajtás irányába. Persze ma már az elektromos Toyoták is érkeznek, pedig a lehetőség nem volt elvetélt ötlet.

kép: Peter Gercke picture alliance via Getty Images

A hidrogén hajtású motorok teljesítménye nagyon jó, károsanyag kibocsátásuk pedig nincsen, hiszen a hidrogén égése során H2O, vagyis víz keletkezik. Abból a szempontból még jobb is, mint az elektromos társai, hogy töltése lényegesen egyszerűbb lehet. A hidrogén tárolása már jól megoldott, a benzinkutakon a hidrogén tankolását lehetővé tevő kútoszlopok kialakítása lényegesen kisebb összeget emésztett volna fel, mint az elektromos töltés lehetősége. Arról nem is beszélve, hogy a tankolás nagyjából ugyan annyi időt vett volna igénybe, mint a benzin esetében. Csakhogy a hidrogénnel kapcsolatban van egy igen lényeges kérdés, ez pedig a megújuló besorolása.

Környezetbarát hidrogén

A fosszilis üzemanyagokat el kell hagyni, ez nem is lehet kérdés. Azonban az, hogy erre mikor kerül sor, már olyan háborút eredményez a háttérben, melyen dollár ezermilliárdok sorsa múlik. Ezek pedig nagy összegek, sokan hajlandóak a világgal megfizettetni a késlekedés árát a profitjuk érdekében. De a nagy fosszilis energiacégek sem ostobák, tudják, hogy a változás elkerülhetetlen, de az, hogy ez hogyan történik,rajtukis múlhat.

kép: zero_org Flickr

Az EB 2024-ig egy millió tonna hidrogén előállítását javasolja, mely mennyiség 2030-ra érje el az évi 10 millió tonnát. Ezzel a környezetvédelmi szervezetek is egyet értenek, de fontos, hogy ez a hidrogén megújuló lehessen, vagyis károsanyag kibocsátás nélkül kell előállítani. Az olyan nagy cégek azonban, mint amilyen például a Shell a hidrogén előállításáhozfosszilis energiák felhasználást szorgalmazzák, ami jelentős problémát okozhat.

lead kép: youtube.com

klímaelektromosgázolajbenzinközlekedéshidrogén