Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Íme a festék, ami lehűti a házat

Éghajlat
2020. július 05. 12:00
null

Az emberiség károsanyag-kibocsátásának egy igen jelentős hányadát a hőmérséklet temperálásának igénye adja. Ez nem is csoda, hiszen a civilizációk fejlődése e nélkül nem valósulhatott volna meg. Most azonban olyan pontra érkeztünk, ahol választanunk kell, hogy fenntartjuk az elévült gyakorlatainkat, vagy változtatunk a szokásokon.

A hűtés

A fűtés megoldása valamivel gyorsabban fejlődik, ami érthető is. A –20°C-os hidegetmárnem lehet elviselni abban az esetben, ha nem teszünk valamit a fűtés érdekében. A meleg ugyan megterheli a szervezetet, de a fagyhalál nem fenyeget mellette, vagyis nem fordítottunk rá akkora figyelmet. A környezettudatos fűtési megoldások már most is jelen vannak, a hűtés azonban jelentősen le van maradva.

kép: nortonabrasives.com

A természet adta lehetőségeket ma már mindenki igyekszikkihasználni. Egy fa árnyéka ugyanis jelentősen különbözik egy napernyőjétől, hiszen az élő szervezet párologtat is, így akár 4-5°C-kal is jobban hűti a környezetét. A falak növényekkel futtatása, illetve a megfelelő hőszigetelés is nagyon sokat számítanak. Azonban egy 30°C feletti maximum esetén egy panellakásban ezek sem képesek jelentősen enyhíteni a melegen.

Festék

A tudomány fejlődik, és nagy szerencsénkre ez a kvantumfizikát is érinti. Egy izlandi startup, aSolcoldegy olyan festékkel állt elő, mely képes hűteni a környezetét, méghozzá nem termodinamikai reakciók segítségével, hanem a kvantumfizikai tulajdonságok kihasználásával.

kép: partnershippainting.com

Tulajdonképpen egy kétrétegű anyagról van szó, mely festékként felvihető a felületre. A felső réteg a fénynek csak egy bizonyos hullámhosszát engedi át, mely az alsó réteget elérve az ottani atomokkal reakcióba lép, és energiát szabadít fel így érve el a hűtő hatást.

A lehetőség kecsegtető, és most nem is kell rá sokat várni. A startup ugyanis már a gyakorlatban teszteli az anyagot, és ha minden rendben megy, akkor jövőre kereskedelmi forgalomba is kerülhet a festék, melyre minél jobban tűz a nap, annál hidegebbet állít elő - remélhetőleg feleslegessé téve a légkondik használatát.

lead kép: realestateagent.com

klímamelegFöldhidegemberfesték