Május 25. Szombat, Orbán

Angliában a hidrogént vetik be a fűtéshez is

null

A tiszta energiákkal sajnos van egy gond, mely már a kezdetektől fennáll, és amelyet egyelőre nem sikerültleküzdeni. Ennek megfelelően a térhódításuk sem olyan gyors, mint kellene. A briteknél azonban most egy olyan projekt indult útjára, mely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy Nagy Britannia 2050-re karbonsemleges lehessen.

Gázvselektromosság

A fűtés kérdésében ez a két lehetőség áll egymással folyamatos versenyben – a hagyományos fa tüzelést nem számolva. Mindkettő megoldás pénztárcakímélő, ám csak egyik környezetbarát igazán. Már persze abban az esetben, ha a szükséges energiát nem a szénerőművekben állítják elő, hanem az megújuló forrásokból származik.

fuelcellsworks.com

A gond csak az, hogy ha borús az idő, és szélcsend van, akkor a termelés jelentősen visszaesik. Ezzel szemben viszont télen az emberek akkor is fáznak, ha éppen nem a legszebb és legszelesebb az idő. Ez az egyik fő oka annak, hogy a leginkább környezetbarát megoldást nem választják annyian, mint szeretnénk.

Elektromosság és víz

A brit SGN elindított egy olyan projektet, mely egy ügyes megközelítéssel küszöböli ki a fent említett problémát. Egészen pontosan arról van szó, hogy a megújulók által termelt energiával a vízből hidrogént állítanak elő, amit azután fűtésre lehet használni, méghozzá hatékonyan. Égésekor pedig megint víz keletkezik, vagyis a körforgás tökéletesen fenntartható, és károsanyag-kibocsátás nincs.

Ørsted

A hidrogén eddig inkább az autóiparban tűnt fel, mint alternatíva, és ott is csak kisebb lánggal pislákolt, holott hatalmas potenciál rejlik benne. Energiacellákban is alkalmazták, de ilyen módszerrel még nem találkozhattunk ezelőtt ekkora tételben. Ha a projekt hozza az elvárt számokat, akkor több part menti település is ilyen formában kaphatja a fűtéshez szükséges gázt, ami igen nagy előrelépés lehet a tisztább jövő felé.

Megfontolandó az út, mivel így az energia, pontosabban annak alapanyagának tárolása is megoldott, csupán az eddig földgázhoz használt tartályokat kell kissé átalakítani, és a környezetbarát megoldás máris munkába állhat. A hidrogénnek pedig valószínűleg nagyobb jelentősége lesz a jövőben, mint azt elsőre gondolnánk.

lead kép: powerengineeringint.com