Április 27. Szombat, Zita

Toronyba rendezett napelemek 80%-os hatékonysággal? Az MIT megcsinálta!

Éghajlat
2020. június 08. 12:00
null

Hiába a számtalan újítás a napelemek terén, azért a jól bevált rendszerek továbbra is előnyt élveznek. Ez érthető, hiszen ezeknél a befektetés sokkal biztosabban térül meg, vagyis bátrabban vágnak bele az emberek.

Fejlesztés

A fejlesztések azonban ezeken a területeken sem állnak meg, vagyis a szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre hatékonyabb paneleket hozzanak létre. Nem így az MIT tudósai, akik egy kicsit más oldalról közelítették meg a problémát, mindannyiunk nagy szerencséjére.

kép: hyperstealth.com

Akárcsak az élelmiszertermelés esetében, az energiaelőállításánális gond, hogy mekkora területet vesz el a földön. Hiszen ezek a területek másképpen is hasznosíthatóak lennének, és bár történnek ezzel kapcsolatban is fejlesztések, a megoldás azért még nem az igazi. Az egyik legígéretesebb, amikor a mezőgazdasági termelést kombinálják napelemekkel. Ezek a panelek 5 méteres magasságban a termények felett helyezkednek el,némi árnyékot adva a növényeknek, és növelve a terméshozamot. De a terület így is sok, és ezzel az energiatermelés hatékonysága nem nő.

Tornyokban gondolkodva

Mivel a hatékonyság növeléséhez olyan áttörésekre lenne szükség, melyek egyelőre váratnak magukra, az MIT tudósai a mostani panelekből akartákkihozni a maximumot, ami most nem sok. Jelenleg egy 18-20%-os hatékonysággal üzemelő panel jónak mondható, ami viszont elkeserítő, hiszen így 80%-nyilehetőség egyszerűen kihasználatlan marad. Pedig ez azt is jelenthetné, hogy két - három panellel lehetne megoldani egy családi ház energiatermelését.

kép: hyperstealth.com

A tudósok a megoldást az elrendezésben látták. A naperőművek tükrei mozognak, hogy a fényt mindig megfelelően tudják koncentrálni. Ezt a napelemekkel is meg lehet tenni, de ha mindezt vertikálisan valósítjuk meg, akkor a hatékonyság kiugróan megnő. Tulajdonképpen egy panelekből összerakotttornyotkell elképzelni, melyekben minden napelem mozgatható, és egy program segítségével követik a Nap mozgását. Mivel elhelyezésük nem egységes, így szinte nincskárba veszőnapsugár, amivel a rendszer minimum kétszer hatékonyabb, mint az eddigi megoldásokbármelyike. De a megfelelő telepítési hely kiválasztásával a hatékonyság mértéke elérheti a mostani lehetőségek hússzorosát is!

Itt nem kell sok engedélyeztetést megoldani, vagyis a torony gyorsan a piacra kerülhet, azonban kivitelezése drágább lesz a mostani lehetőségeknél. Ez azonban nem olyan nagy baj, mivel a megtérülési ideje lényegesen gyorsabb, vagyis profitot is sokkal hamarabb és nagyobb mennyiségben kezd majd el termelni!

lead kép: energydigital.com

MIThatékonyságnapelememberenergiatudomány