Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Rekordmeleg 38 fokos hőmérsékletet mértek az északi sarkkörön túl

Éghajlat
2020. június 22. 08:00
null

Az elmúlt pár napban igazi forróság tombol Szibériában, aminek hatására a szombati napon egy hőmérsékleti rekord is megdőlt. A jakutföldi Verhojanszk városában 38 °C maximum hőmérsékletet regisztráltak a mérőműszerek, ami nem csak a településen jelent abszolút rekordot, hanem az északi sarkkörön túli területeken is.

A rekord mellett látható, hogy a környező településeken szintén 30 °C felett mértek, ami rendkívül ritka a térségben. (ogimet.com)

A rekord pikantériája, hogy ez a város tartja az északi földgömbön valaha mért legkisebb hőmérsékletet is, 1892-ben -67.8 °C-ot mértek a településen. Az új rekorddal pedig a valaha mért legnagyobb abszolút hőingás is megdőlt: 105.8 °C az új érték.

Jellemző-e a térségre ez a forróság?

Természetesen nem. A júniusi átlagos hőmérséklet Verhojanszkban 19.9 °C körül alakul és a 30 °C körüli hőmérsékletek is ritka számba mennek. A térség a szubarktikus éghajlat alá tartozik, ahol két évszakot különítenek el. Van egy nyolc-kilenc hónapig tartó tél és egy pár hónapos nyár, melyeket rövid átmeneti időszakok kötnek össze.

Az évi hőmérséklet -10 °C alatt van és az év nagy részét kitevő hónapokban pedig a -50 °C-os hőmérséklet uralkodik.

Tipikus életkép a városban. Az emberek elsősorban fagyasztott ételeket fogyasztanak és állati bőrből és prémből készült ruházatot viselnek. (telekiutak.hu)

Mitől alakulhatott ki akkor mégis?

A térségben egy erős anticiklon uralkodik, aminek a felhőoszlató hatása miatt zavartalanul juthat le a felszínre a napsugárzás. Ezen a szélességi fokon ez kifejezetten veszélyes lehet, hiszen a nyári hónapokban gyakorlatilag hetekig nem nyugszik le a nap.

Az erős anticiklonok egyre gyakrabban alakulnak ki a szibériai területek nyári hónapjaiban, amik az éghajlati rendszer átalakulásának (globális felmelegedés következménye az éghajlataink átalakulása) a következményei. Az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint bármelyik másik terület a Földön, ez pedig olyan visszacsatolási folyamatokat indíthat be, amelyek csak egyre inkább erősítik a globális felmelegedést és az abból fakadó éghajlatváltozást.

lead kép: wxcharts.com

meleganticiklonészaki-sarkrekordhőingás