Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

A gazdaság fellendítéséért szigetelnek az angolok

null

A koronavírus járvány megmutatta, hogy mennyivel jobb lehetne a bolygó egészsége, ha egy kicsit lassulnánk. A levegő minősége, az állatok élettere, a szennyezés mértékének jelentős csökkenése mind pozitív hozadék. Sajnos emellett durva gazdasági visszaeséssel is számolni kellett, aminek megoldását a legtöbb ország azinfrastruktúrafejlesztésben, az építőipar fellendítésében látja.

Építkezések

Miért éppen az építőipar? Mert gyorsan és viszonylag olcsón lehet sok iparágat mozgósítani. Igaz, hogy egy ilyen fellendítés hatalmas mértékű környezetszennyezéssel jár, de – mivel a klímakatasztrófa következményei egyelőre nem annyira durvák - ezt az árat hajlandóak megfizetni a kormányok. Pedig nagyon nem kellene, mert a klímaváltozás hatására jelentkező károk a mostaniakhoz képes gigásziak, és azok bekövetkeztét erősíti, sietteti minden ilyen lépés.

kép: telegraph.co.uk

Abriteknéllétrejött egy érdekvédelmi csoport, a Energiahatékonysági Infrastruktúra Csoport, mely szerint más irányba kellene mozdulni. A civilekből, ipari szereplőkből és környezetvédelmi szervezetekből létrejött csoport pedig nem tüntetésekkel képzeli el a tiltakozást, hanem konkrét lépéseket javasol, gazdasági számításokkal megtámogatva az érveit.

Zöld irány

A szigetállam vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Ezt mondani igazából könnyű, betartani már lényegesen nehezebb. Azonban, ha a most megalakult csoportra hallgat a kormány, akkor egyáltalán nem lehetetlen a vállalás.

kép: dailymail.co.uk

Ehhez azonban az kell, hogy ne a közúti infrastrukturális fejlesztések felé mozduljon el a kormány, hanem az energetikai fejlesztések irányába. Ez egészen pontosan a hőszigetelést jelenti, melyre nagy szükség lenne. Na nem azért, mert a britek nem tudnak fűteni, vagy hűteni, hanem azért, mert jelentősen csökkentené a károsanyag - kibocsátást, és hatalmas számú munkahelyet teremtene.

Számszerűsítve: a kormány eredeti tervével egy munkahely megteremtése 250 000 fontos ráfordítást igényel a költségvetésből. Ugyanez a hőszigetelési akcióval kihozható mindössze 59 000 fontos összegből, mely kevesebb, mint a negyede az eredeti árnak. Így pedig a bennmaradó összeget további energetikai fejlesztésekre, zöldítésre lehet fordítani, mely további munkahelyeket hoz létre, elősegíti a tényleges karbonsemlegességet, és elhozza a zöldebb, élhető jövőt.

lead kép: Shutterstock - Shahid Khan