Május 25. Szombat, Orbán

Így élhet sokkal környezettudatosabban!

null

A “brit kutatók megállapították” kezdetű mondatok jellemzően mosolyt csalnak az arcunkra. Pedig van olyan is, amikor a szigetország kutatói valóban nagyon fontos dolgokat vizsgálnak, méghozzá kiemelkedő eredménnyel. Jelen esetben abban segítenek nekünk, hogy megmondják mi, egyének mit is tehetünk a klímakatasztrófa megállításáért.

Elemzéssel

Hogy mik a leghatékonyabb módszerek azt nem lehet csak hasra ütésre megállapítani. Sokan esküsznek a komposztálásra, sokan a hőszigetelésre, míg mások a vegetarianizmusban látják a megoldást. Mindegyik követhető út, de most aLeedsiEgyetem fenntarthatósággal foglalkozó kutatói 6990, a témába vágó tanulmány elemzésével és összesítésével adtak választ a felmerült kérdésre.

kép: picarro.com

A rangsorolás alapját az az egyszerű tény képezte, hogy mennyi szén-dioxid kibocsátást lehet megtakarítani egy-egy tevékenységgel, vagy éppen annak elhagyásával.

  • Autó. Az első a listán meglepő módon nem a szigetelés, hanem a gépjármű. Egészen pontosan annak használata, vagy nem használata. Ha letesszük az autót, azzal fejenként mintegy 2,04 tonna (!) co2-őt tudunk megspórolni a világnak. A járványhelyzet miatt azonban sokan ódzkodnak tömegközlekedésre ülni, de ott a bicikli, ami ráadásul még egészséges megoldás is! Az is nagyon jó döntés, ha elektromos autóra cseréljük a mostanit, mivel így fejenként 1,95 tonnát tudunk spórolni (persze megújuló forrású energiával számolva)

  • Utazzunk, de tegyük ezt repülő nélkül. A repülés károsanyag-kibocsátása még mindig nagyon nagy, és amíg nem tudunk jobb megoldást találni, addig sajnos jelentős szennyezőként jelenik meg a világon. Ha azonban csupán eggyel kevesebb messzi célpontra utazunk évente, az is 1,68 tonna szén-dioxidot jelent.
  • A megújulókra való áttérés nyilván szerepel a listán, de ezt kombináljuk a szigeteléssel is. Csak ez utóbbi 0,895 tonna megtakarítást eredményezfejenként, a megújulókkal pedig egyrészt fűthetünk, másrészt hűthetünk is.
  • Az étkezés is szerepel a listán, hiszen a vegetarianizmus ahaszonállatoktartásának csökkenése révén szintén jelentős segítség, de nem kell teljesen lemondani a húsról, már az is nagy lépés, ha heti 2-3 alkalomra csökkentjük a húsfogyasztás számát. Emellett törekedjünk a szennyező főzési módok kerülésére. Ez nem csak a gáztűzhely cseréjét jelenti árammal üzemelő társára, hanem a fedők használatát, a párolás újra felfedezését, asütőhasználatának minimalizálását és számos más részletet.

kép: Alexandros Maragos Getty Images

Hogy mi magunk is sokat tehetünk a Földért, az nem is kérdés, hiszen, ha mindenre figyelünk, akkor évente nagyjából 4-5 tonna szén-dioxid megtakarítást érhetünk el. De ha csak a felével számolunk, az is 2 tonna évente, mely Európa lakosainak a számát tekintve döbbenetesen nagy szám!

lead kép: Carol Yepes—Getty Images

Ezek is érdekelhetik