Május 26. Vasárnap, Evelin

Épp azok nem tudnak majd biztosítást kötni, akiknek a leginkább kellene

null

A világban egyre több a katasztrófa, és ezt csak részben magyarázza az, hogy egyre gyorsabb az információáramlás. Igaz, hogy most órákon belül értesülhetünk arról, ha Brazíliában földcsuszamlást okoznak az esőzések, vagy ha Iránban havazik, de azt is el kell ismerni, hogy az időjárási anomáliák egyre gyakrabban, és egyre szélsőségesebben jelentkeznek.

Komoly gond

Vannak a világnak olyan területei, ahol gyakrabban történnek gondok. Az USA tornádózónái, a hurrikánnal sújtott régiók, a vulkánok környezete, a tájfunzónák mind veszélyesebbek, mint például a magyar alföld. De itt is élnek emberek, nem is kevesen, hiszen ezek a régiók a gondok mellett előnyöket is kínálnak. Néha csak a tenger közelségét, néha olyan termőtalajt, melyet máshol nem találhatunk meg, de a lényeg az, hogy ez a vonzó tulajdonság azt eredményezi, hogy sűrűn lakott területekről van szó.

kép: economictimes.indiatimes.com

A klímakatasztrófa kiteljesedése úgy babrálja meg a rendszert, melynek az időjárás is része, hogy a szélsőségek felé tolja el a dolgokat. Keményebb viharok, perzselőbb forróság, durvább, hosszabb aszályosidőszakok, tüzek és rombolás. Csakhogy ettől még az emberek maradnak, hiszen, hanekiindulnak - mely előbb vagy utóbb meg fog történni - akkor milliós migrációval kell szembenéznie azoknak a területeknek, ahol a szélsőséges körülmények nem jelentkeznek olyan markánsan.

Van megoldás?

Mindig, mindenre van megoldás, kérdés, meddig lehet fenntartani. A hosszabb távúlehetőségnyilván a klímakatasztrófa megfékezése, de még ha most meg is tudnánk állítani a folyamatot, akkor is évtizedek kellenének ahhoz, hogy a rendszer helyreálljon, a szélsőségek mérséklődjenek.

Eleddig az emberek szempontjából jó alternatívát jelentett a biztosítás, hiszen így a kárukat legalább minimalizálni tudták. Tény, hogy ezeken a területeken a díjak is magasabbak, de ezt még el lehetett viselni. A szélsőségek rosszabbodása azonban ezen is változtatni fog.

kép: dianziyan3.info

Egy biztosítótársaság is profitorientált rendszer, vagyis nem jótékonyságból köt szerződéseket. Ez pedig azt eredményezi, hogy a veszélyeztetett területek belátható időn belül egyszerűen nem jutnak majd ilyen biztosítékhoz, mert akkora kockázatot jelentenek, mely a társaságoknak már igen magasdíjak mellett sem éri meg, vagy az emberek nem lesznek képesek megfizetni a havi összegeket,melybe abiztosításuk kerülne. Innen pedig csupán egyetlen katasztrófa választja el őket attól, hogy kénytelenek legyenek költözni, nincstelenül, segítségre szorulóan, gazdasági és szociális nyomást gyakorolva a világ többi részére.

lead kép: aluance.digital