Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Az elmúlt 141 év legforróbb éve lehet az idei

Éghajlatóceánmelegtavaszrekord
2020. május 22. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az Földön tomboló elképesztő forróság tovább folytatódik. Az idei évben már magunk mögött hagytuk az elmúlt 141 év legmelegebb januárját, és második legmelegebb februárját és márciusát. A minta hasonlóan folytatódott, hiszen 2020 áprilisa lett az eddigi második legmelegebb április. A hónap globális átlaghőmérséklete 1.06 °C-kal volt melegebb a XX. század (áprilisi) átlagánál.

A kifejezetten meleg áprilisi értékek a szakértőknek már nem okoznak túlságosan nagy meglepetést, mivel ha az elmúlt 10 évet vesszük figyelembe, akkor a nyolc legmelegebb április kivétel nélkül ebben a rövid periódusban zajlott le.

Az erről szóló tanulmányt a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) készíti, akik minden hónapban közzétesznek egy Földet ábrázoló térképet, amin feltüntetik az aktuális hónap extrém időjárás eseményeit és éghajlati szélsőértékeit.

noaa.gov

Noha, a koronavírus okozta lezárások egy időre megtisztították a levegőt, de nem akkora mértékben, hogy az ténylegesen tudja befolyásolni a fokozatosan melegedő éghajlatunkat. A változás útjára, csak hosszabb távú folyamatos intézkedésekkel tudunk rátérni.

A rövid „megtisztulások” hiábavalóságát jól reprezentálja az, hogy az első 4 hónap hőmérsékleti értékeit figyelembe véve (Januártól-Áprilisig), a 2. legmelegebb év pozícióját foglaljuk el. A klímakutatók sokasága, pedig elképzelhetőnek tartják, hogy az ideig év lehet a mérések kezdete óta előforduló legforróbb év, maga mögött hagyva 2016-ot.

nyt.com

Továbbá a tanulmány megjegyzést tesz arra is, hogy a globális óceánfelszíni hőmérséklet 2020 áprilisában 0.83 fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál. Ezzel pedig rekordot állított fel az 1880 óta feljegyzett értékek között.

Az ábra is reprezentálja, hogy szinte mindenütt a piros és a narancsszín dominál, csak elvétve láthatunk olyan (kicsi) területeket, amik az átlagnál kissé hidegebbek.

noaa.gov

lead kép: pressablecdn.com