Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Az elmúlt 141 év legforróbb éve lehet az idei

Éghajlat
2020. május 22. 14:00
null

Az Földön tomboló elképesztő forróság tovább folytatódik. Az idei évben már magunk mögött hagytuk az elmúlt 141 év legmelegebb januárját, és második legmelegebb februárját és márciusát. A minta hasonlóan folytatódott, hiszen 2020 áprilisa lett az eddigi második legmelegebb április. A hónap globális átlaghőmérséklete 1.06 °C-kal volt melegebb a XX. század (áprilisi) átlagánál.

A kifejezetten meleg áprilisi értékek a szakértőknek már nem okoznak túlságosan nagy meglepetést, mivel ha az elmúlt 10 évet vesszük figyelembe, akkor a nyolc legmelegebb április kivétel nélkül ebben a rövid periódusban zajlott le.

Az erről szóló tanulmányt a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) készíti, akik minden hónapban közzétesznek egy Földet ábrázoló térképet, amin feltüntetik az aktuális hónap extrém időjárás eseményeit és éghajlati szélsőértékeit.

noaa.gov

Noha, a koronavírus okozta lezárások egy időre megtisztították a levegőt, de nem akkora mértékben, hogy az ténylegesen tudja befolyásolni a fokozatosan melegedő éghajlatunkat. A változás útjára, csak hosszabb távú folyamatos intézkedésekkel tudunk rátérni.

A rövid „megtisztulások” hiábavalóságát jól reprezentálja az, hogy az első 4 hónap hőmérsékleti értékeit figyelembe véve (Januártól-Áprilisig), a 2. legmelegebb év pozícióját foglaljuk el. A klímakutatók sokasága, pedig elképzelhetőnek tartják, hogy az ideig év lehet a mérések kezdete óta előforduló legforróbb év, maga mögött hagyva 2016-ot.

nyt.com

Továbbá a tanulmány megjegyzést tesz arra is, hogy a globális óceánfelszíni hőmérséklet 2020 áprilisában 0.83 fokkal volt magasabb a XX. századi átlagnál. Ezzel pedig rekordot állított fel az 1880 óta feljegyzett értékek között.

Az ábra is reprezentálja, hogy szinte mindenütt a piros és a narancsszín dominál, csak elvétve láthatunk olyan (kicsi) területeket, amik az átlagnál kissé hidegebbek.

noaa.gov

lead kép: pressablecdn.com

óceánmelegtavaszrekord