Június 16. Vasárnap, Jusztin

Megérkezett a Green New Deal ázsiába 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa ügyében sajnos kikerülhetetlenül nagy szerepe van a politikának és a gazdaságnak is. A tenniakarásmost még kevés, ehhez kellenek az olyan lehetőségek is, mint amit az amerikaiGreenNewDeal.

Zöld jövő

Sokan és sok helyen foglalkoztak már a meghirdetett programmal, mely az amerikai politikában a demokraták nagy terve.Trumpellenfele - bárki is legyen majd az – ezzel a tervvel léphet nagyot, ezzel oldhatja meg a világ gondjait, persze akkor, ha működik.

kép: Republic of Korea Jeon Han Flickr

A terv azonban nem csak az USA sajátja, ahhoz nagyon sok vezető ország politikusai is csatlakoztak, és szeretnék megvalósítani. Köztük vannak az ázsiai régió egyik legjelentősebb károsanyag-kibocsátó országának politikusai is, akik Dél-Koreában a jelenlegi kormánypártot képviselik. Ez azért is fontos, mert az országban a koronavírus járvány kellős közepén tartották meg a választásokat, ahol az emberek bizony a zöld program mellett tették le a voksukat.Mit jelent ez?

Mit jelent ez?

A járvány nagyon sok dologba beleszól a világban, és nagyon sok olyan részletre tanít meg bennünket, melyekkel sokkal szebbé, élhetőbbé tehetjük a világunkat. Sajnos azonban a gazdaság érdekei sokszor előrébb valóak a klíma ügyénél, még akkor is, ha hosszabb távon hatalmas károkat okozhatnak. A járvány miatt nagyon sok elemző tart attól, hogy a gazdaság újraindításának érdekében a fosszilis anyagok felvirágzása kezdődik újra, és visszaesik a tiszta energiák iránti érdeklődés.

kép: Planetpix Alamy

A dél-koreai események azért nagyonfontosak, mert az ország a hetedik legnagyobb károsanyag-kibocsátó a világon, és most hivatalosan is vállalja, hogy 2050-re klímasemlegessé válik. Ez nagy szó, hiszen energiatermelése most is 40%-ban a szénre épül, illetveegyik a legnagyobb szénipari beruházóknak.Ezen most változtatni fognakaz új programmal, melyetmeghirdettek, és melynek végrehajtására ígéretet is tettek.

Külön jó oldala a lehetőségnek, hogy klímavédelmi szervezeteket is bevonnak a döntéshozatali rendszerbe, így nem is csoda, ha a változást minden helyi környezetvédelmi szervezet örömmel üdvözölte. Ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ígéretek mellett itt az ideje annak is, hogy a kormány megkezdje a tervek végrehajtását, amekkora lépésekkel csak lehetséges.

lead kép: climateactionaustralia.wordpress.com