Május 25. Szombat, Orbán

Ma már nem létezik olyan, hogy kullancsszezon

null

Az erdőkbe szerencsére még ki lehet mozdulni, a karatén ezért talán nem annyira nyomasztó. És végre itt a tavasz is, így nem csak a jó időnek örülhetünk, hanem atermészetnekis, mely egy kissé enyhíthet abezártságérzetünkön.

Ki a természetbe!

Mivel jó idő van, így akár rövidnadrágban is lehet egy kellemeset kirándulni egyedül, vagy azoknak, akik egy háztartásban élnek. Persze közben távolságot kell tartani a többi embertől, hiszen nem szeretnénk fertőzést összeszedni. De ha valóban nem szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes hosszú nadrágot felvenni.

kép: steinbachonline.com

Pár évvel ezelőtt az ennyire kora tavaszi napokon ez még nem lett volna ilyen fontos, mára azonban a klímaváltozás miatt egyre melegebb időben szükségszerű. Hogy miért? mert mára eltűntek a vérszívó paraziták szezonjai.

Kullancsszezon?

A meleg, és az enyhe telek együttesen azt eredményezik, hogy mostanra gyakorlatilag el lehet felejteni a kullancsszezon kifejezést - legalábbis a szakértők egy része így látja a helyzetet. A világon összesen 42 kullancsfaj létezik, ebből 12 jelent veszélyt az emberre és a társállataira, de ez is bőven elég.

kép: FAIRFAX COUNTY (VA.) VIA FLICKR CREATIVE COMMONS, CC BY-ND 2.0S

Vagyis az év minden napján számítani kell a kullancsok jelenlétére, és a rossz hír, hogy nem létezik ellenük tökéletes védelem. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy igyekszünk megelőzni azt, hogy valamilyen betegséget szedhessünk össze tőlük. Amikor tavaszodik, és szinte mindenki a természetbe vágyik, ne feledkezzünk meg a hosszú, szellős, zárt ruházatról, és persze a séta utáni átvizsgálásról. A kullancs, ha gyorsan eltávolítják jóeséllyelnem okoz semmilyen gondot.

Az időtényező azonban fontos, mivel a hazai kullancsok 95%-a hordozza a Lyme kór valamelyik baktériumát, mely betegség nem csak ránk, emberekre veszélyes, hanem a kedvenceinkre is. Ráadásul a Lyme kórokozói sem mind ugyanazokat a tüneteket okozzák, így hiába keressük a piros kört a csípés körül, ez csupán az esetek felében jelenik meg. A betegség sokszor bőrtünetek nélkül is jelen lehet, vagyis az igazán jó esélyünk ellene a megelőzés.

lead kép: tallebudgeravet.com.au