Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Ideje lenne lemondani a homokos partok egy részéről a klíma érdekében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azt ma már tudjuk, hogy vannak olyan folyamatok a klímakatasztrófával kapcsolatban, melyek megállításával elkéstünk, azok már mindenképpen bekövetkeznek. De a jó hír, hogy a rombolás mellett hoznak némi reményt is, ha hagyjuk.

Elkerülhetetlen

A klímakatasztrófa ma is látható következményei a gleccserek olvadása, illetve az átlaghőmérséklet megemelkedése. Ezek pedig hatással vannak a tengerek szintjére is. Előbbi nyilván a vízmennyiségével, míg utóbbi egy fizikai jelenség, a hőtágulás révén. Minél melegebb a levegő, annál melegebb lesz a víz is, és a meleg anyagok hőtágulásnak vannak kitéve. Egyszerűen fogalmazva a melegebb víz több helyet igényel.

kép: tes.comm

Ez a folyamat nem megállítható. Még akkor is bekövetkezik a tengerszint emelkedése, ha képesek vagyunk betartani a párizsi klímacélokat, hiszen ez is legalább 1,5°C-os melegedéssel jár. Ha pedig az idő melegszik, akkor a tengerszint megemelkedik, ami érzékenyen érinti a kis paradicsomi szigeteket, és sok hatalmas metropoliszt is, mint New York, vagy éppen Lisszabon.

Mit adhat nekünk

Ha képesek vagyunk megérteni, hogy a természet folyamatai és igényeinek teljesülése nélkül nem vagyunk életképesek, akkor a tengerek szintjének emelkedése hozhat valamit, ami a globális felmelegedés megállításában is komoly szerepet játszhat. Ez a valami pedig a sós mocsarak terjedése.

kép: NACo

Nem minden tengerpart homokos, vagy kavicsos - köves. Többségük inkább mocsaras, hiszen a tenger vize a sekély részeken lehetővé teszi az olyan növények megtelepedését, mint a mangrove. Persze nem csak egy fajta képviselői élnek meg asós mocsarakban, de ezt az emberek nem igazán szeretik, hiszen így nincsen föveny, ahova ki lehet feküdni, napozni.

A mocsarak co2 elnyelő képessége azonban óriási. Az itteni növények ugyanis haláluk során nem bomlanak le, így az általuk megkötött co2 nem kerül vissza a levegőbe, hanem maga alá temeti a mocsár. Az ilyen területek pedig, ha hagyjuk őket megduplázódni, akkor évente 5 millió tonna szén-dioxidot képesek eltüntetni a levegőből. Ez pedig olyan, mintha 1 millió hagyományos üzemanyagú autó tűnne el az utakról.

lead kép: greenvestus.com