Május 26. Vasárnap, Evelin

Hazai tudósok figyelmeztetnek: sem a járványokat, sem a klímaügyet nem jól kezeljük!

null

Magyar tudósok hívják fel a figyelmet arra, hogy a mostani gyakorlatunk, ahogyan a járványokat, vagy éppen a klíma ügyét kezeljük, tovább nem tartható fenn, mert olyan küszöbhöz közeledünk, mely radikális változásokkal fog járni.

Mi a gond?

Az alapvető probléma azzal van, hogy megvárjuk, míg egy baj bekövetkezik, és utána reagálunk. Holott az ideális megoldás aproaktivitás lenne, vagyis az, hogy elébe megyünk a gondoknak, hogy eleve felkészülten folyamatosan monitorozvafoglalkozunk a lehetséges rizikófaktorokkal.

kép: AFP - Getty Images

Ez pedig nem csak a koronavírus járványra igaz, hanem nagyon sok részletre, amikről egyelőre nem, vagy csak mérsékelten vettünk tudomást. Sajnos tény, hogy míg az elitnek nem fáj, addig a változás nem történik meg. Pénz beszél, mindenki más küszködik. Ebben az esetben a koronavírussal kapcsolatban mindenkinek meg kellett értenie, hogy nemsebezhetetlen,hogyhiába a hatalom, egy olyan parányi lénnyel szemben, mint egy kórokozó, a megszokott eszköztárral nem tehetünk sokat. Ezt már érti a világ, igyekszik változtatni, hiszen a vírusnak a gazdaságra gyakorolt hatásai katasztrofálisak lesznek.

Klíma

Pontosan ugyan ez a helyzet a klímával is. Tény, hogy sok helyen a vízhiány már megmutatkozik, hogy kimérten, porciózva kapják az emberek a vizet. Milliók éheznek az aszály miatt, pusztulás jár a szélsőséges időjárás nyomában. Olyan viharokkal szembesülünk, melyekben 10 centis jég hullik az égből, melyek 19 tornádót termelnek ki egészen rövid idő alatt, vagy éppen olyan hurrikánokkal nézünk szembe, mely egész fajokat képes kipusztítani.

kép: pixabay.com

A klíma problémája hasonló a járványéhoz. Lassan indul, izoláltan, és ezért nem is foglalkozunk vele kellően.Azonbana terjedése nemlineális, hanem gyorsuló tendenciábanzajlik, így mire ocsúdunk, márt tehetetlenek vagyunk, igazából a menteni a menthetőt elvén dolgozunk, hatalmas lemondások árán. A klíma azonban nem lesz olyan kegyes, mint a vírus, nem csak az embereket érinti, és nem lehet megállítani egy olyan intézkedéscsomaggal, mint ami most is tart.

A klímakatasztrófa, ha eléri azt a pontot, ahonnan elszabadulva kontrollálatlanul fokozódik, olyanalapszintűátalakulásokat hoz magával, melyben a megszokott világunk eltűnik. A rendszerek, azéletvitel, a munka, az élelmezés mind alapjaiban változik, és ez bizony összehasonlíthatatlanul nagyobb kataklizmát rejt magában, mint a koronavírus, vagy bármely más járvány a világon. Itt az ideje, hogy megértsük: áldozatokat kell hozni azért, hogy az életünk legalább részben megmaradjon olyannak, amilyennek megszoktuk.

lead kép: Shutterstock ImageFlow