Június 14. Péntek, Vazul

Elsivatagosodik az USA

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa nem érint mindenkit egyformán. Ezt gondolhatnánk előnynek is, legalábbis azok részére, akik a kedvezőbb oldalon állnak, de ez nem igaz. A hamis biztonságérzet elkéső reakciókat eredményez, mely végső soron mindannyiunkra ugyan olyan mértékben veszélyes.

A hatalmasok

A katasztrófák jellemzően akkor kerülnek a nyugati világ érdeklődésének kereszttüzébe, ha azoknak van olyan vonatkozása, mely minket is érint. Ha Afrika,Dél-Amerika,vagy Ázsiaeldugodtabbrégióiban történnek a bajok, azzal sajnos igen keveset foglalkozunk. Pedig nem ártana odafigyelni ezekre is, kiváltképpen akkor, ha azok a klímakatasztrófával függenek össze. Ha ugyanis így teszünk, vagy inkább tettünk volna, akkor láthattuk volna azt a sorsot, mely minket is el fog érni, nem is olyan sokára.

kép: JOEL SARTORE-NATIONAL GEOGRAPHIC-GETTY IMAGES

A gond tulajdonképpen azzal van, hogy nem most következik be a baj, mert így előáll a Pató Pál úreffektus, vagyis csak legyintünk egyet, hiszen odébb van még a baj. Nos, az USA számára nagyon is realizálódó környezeti katasztrófáról van szó. Jelenleg a járványveszély érinti borzalmas mértékben a világ egyik legnagyobb hatalmú országát, és most rá kell jönniük, hogy az elnök, DonaldTrumpáltal kijelölt irány bizony nem az, amit követni kell.

Szárazság

Sokszor olvashattunk arról, hogy Peru kútjai sorra száradnak ki, hogy Kenya, vagy Namíbia 100 éve nem látott szárazsággal kénytelen szembenézni, de ezek távol voltak. Most az Egyesült Államokba érkezett meg a prognózis: olyan aszály és szárazság veti meg tartósan a lábát Oregon, Montana, Új-Mexikó és Kalifornia egyes részein, méghozzá nem kis területeken, amilyen 1200 éve nem volt.

kép: Yareah Magazine

Ennek jelei már most is megmutatkoznak, például abban, hogy a Colorado folyó, mely 40 millió embert lát el vízzel, egyes részeiről teljesen eltűnt a víz. Ezeken a területeken az erdőségeket is erősen érinti a szárazság, könnyebben lobbannak lángra, és bizony a rovarinvázió megjelenése is komoly fenyegetést jelent. Az USA már érti, hogy eljön az az idő, ami Indiában már realitás: lajtoskocsikkal kell a vizet eljuttatni az emberekhez, vagy egész országrészek néptelenednek majd el az elsivatagosodás miatt. Ez ellen lehet tenni, de ehhez változtatni kell, és még így is szembe kell nézni a késlekedés árával.

lead kép: Courtesy of Tim Benson, NOAA OAR