Június 13. Csütörtök, Anett

Éghajlati rekordok 2020. márciusában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) az amerikai Kereskedelmi Minisztérium alá tartozó, tudományos kutatásokat végző ügynökség, mely az óceánokat és a légkört kutatja, továbbá figyelmeztet az időjárásváltozásra, éghajlatváltozásra.

A hivatal minden hónapban közzétesz egy Földet ábrázoló térképet, amin feltüntetik az egyes helyeken mért hőmérsékleti rekordokat vagy a jelentősebb időjárási eseményeket. Ez az ábra látható majd alább.

A rekord meleg január és a második legmelegebb február után, folytatódott a forróság, hiszen 2020 márciusa lett a második legmelegebb március a mérések kezdete óta. A tíz legmelegebb márciusi hónap, kivétel nélkül 1990 után következett be. Ez volt a 423. olyan hónap abban a sorban, ahol az egymás utáni hónapok hőmérséklete már folyamatosan nagyobb volt, mint a 20. század átlaga. Ez körülbelül az elmúlt 35 évet fedi le.

noaa.gov

Az eddigi év melegrekordjai széles területen elhúzódtak. Januártól-márciusig tartó időszakban, eddig már volt rekord meleg Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában, továbbá az Atlanti-óceán és az Indiai óceán térségében is. Ebben az időszakban egyetlen egy nagyobb szárazföldi vagy óceáni térségben sem volt rekord hideg hőmérséklet.

A márciusi hónap hőmérsékleti eloszlása a Földön.

noaa.gov

lead kép: debrecensun.hu