Június 19. Szerda, Gyárfás

Durva korallfehéredés van folyamatban a Nagy Korallzátonyon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófával kapcsolatban vannak dolgok, melyeket már nem tudunk megállítani. Az egyik ilyen a tengerek és óceánok melegedése, mivel ezek elnyelik a hőt, mely a klímaváltozás során jelentkezik. Azaz hiába sikerül a párizsi klímaegyezményt betartani, a tengerek akkor is melegebbek lesznek, mint most.

Meleg víz

Sokan értelmezik ezt úgy, hogy legalább előbb lehet fürdeni a vízben, de azért ennél többről van szó. Egyrészt fizikai változásokkal kell számolni, másrészt biológiaiakkal.

kép: quora.com

Fizikai szempontból a meleg víznagyobbteret igényel, mint a hideg. A hőtágulás jelensége okozza ezt, ami kikerülhetetlen. Ez pedig kifejezetten rossz hír mindazoknak, akik a tengerek és óceánok mellett élnek. Nem véletlen, hogy anagyvárosok mind olyan tervekkel is foglalkoznak, melyek a víz visszatartására irányulnak. New York vagy London, egyre megy, ha a tenger szintje megemelkedik, ezek a városok és a lakosok mind komoly bajban lesznek. De ők legalább védekezhetnek, míg Óceánia rengeteg állama esetében ez nem igaz, ők akár a teljes területvesztéssel néznek szembe.

Biológia

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a tengerek számos élőlénye nem képes sokáig tolerálni a melegedést. Nem is kifejezetten a folyamatos hőmérséklet emelkedéssel van a gond, legalábbis a korallok esetében nem. Ahogyan a szárazföldön, a tengerekben is létezik a hőhullám jelensége, mely a korallzátonyokrakatasztrofálishatást gyakorol.

kép: quora.com

A Nagy Korallzátony a harmadik nagy fehéredési eseményét éli meg a 2020-as évben, mely egy segélykiáltásnak tekinthető. A korallokkal szimbiózisban élőzooxantellákérzékenyek a hőhatásra, és elhagyják a korallokat, ezzel azok fehéredését okozva. Most a zátony mintegy 25%-a érintett, méghozzá súlyos fehéredésben. A tudósok megfigyelték, hogy ha a fehéredés csak enyhe szintű, akkor a korallok felépülhetnek belőle, igaz, fogékonyabbá válnak a betegségekre. Ha azonban a fehéredés mértéke erős, akkor a korallok elpusztulnak. A folyamat ellen azonban lehet tenni, a part menti szennyező tevékenységek beszüntetésével, a klímakatasztrófa lehető legkisebb szinten tartásával, illetve más praktikákkal is, vagyis a zátonyok megmenthetőek, ha akarjuk.

lead kép: news1.news