Június 25. Kedd, Bocsárd

A mostani leállás nem veszi elejét a klímakatasztrófának

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nagyon sok helyen foglalkoztak már azzal a ténnyel, hogy a koronavírus járvány miatt életbe léptetett intézkedések milyen hatást is gyakorolnak a légszennyezettségre. Az adatok nagyon üdítőek, bármilyen rossz is vezetett hozzájuk. De sajnos ez még kevés lesz a klímaváltozással szemben.

Hatalmas arányú csökkenés

A járvány terjedésének lassítása érdekében szinte kivétel nélkül minden ország korlátozta a kijárási lehetőségeket. Ennek gazdasági hatásai katasztrofálisak lesznek, ugyanakkor a levegőminőségre gyakorolt hatása vitathatatlanul kedvező.

kép: conserve-energy-future.com

Nem csak arról van szó, hogy az emberek kevesebb autót használnak. Szinte teljesen leállt a személyszállítás a légiforgalomban, és nem működnek a gyárak sem, vagy csak nagyon visszafogott kapacitással. Az emberek nem csak nem járnak be a munkahelyükre, nem fogyasztanak energiát ott, csak otthon, ahol jobban odafigyelnek a spórolásra is. Ennek következtében vannak olyan régiók, melyek károsanyag-kibocsátása az utóbbi időben 50%-kal esett vissza.

A levegő kitisztult és az emberek rájöttek, hogy mennyivel szebb, élhetőbb a környezetük a szmog nélkül. Az is felvetődött, hogy vajon ez milyen hatást gyakorol a klímakatasztrófa elleni küzdelemre?

Hatások

Nos, a tudományos világ egyetért abban, hogy ez a mostani visszaesés tulajdonképpen semmilyen hatással nem lesz hosszabb távon. Sajnos mivel a levegő minőségének javulása egy járványhelyzet következménye, melyet nyilván meg fognak oldani, így maga a leállás nem sok hatással lesz hosszabb távon. Rövidtávon azonban az emberek egészségére és a környezetre gyakorolt hatások nagyon pozitívak lehetnek.

kép: omania-insider.com

A klímakatasztrófa egy összehasonlíthatatlanul nagyobb kataklizmával fenyegető jelenség, melyet nem lehet néhány hónap alatt megoldani. Ha valóban tenni akarunk ellene, akkor tanulnunk kell a mostani helyzetből. Tanulni lemondást, hiszen nem kell havonta repülőre szállni. Tanulni a digitális kor vívmányainak használatát, hogy a távmunka sokkal nagyobb mértékben elterjedhessen. Tanulni a felesleges fogyasztásról, a takarékosságról és a tudatosságról.

Sokan felismerték a jelenlegi helyzetben rejlő lehetőségeket, és igyekeznek minden súlyukat latba vetni azért, hogy a gazdaság újraindításánál az egyik legfontosabb szempont az legyen, hogy környezettudatosan, a körkörös gazdasági modellt szem előtt tartva, a lehető legalacsonyabb károsanyag-kibocsátással kezdjük újra az életet. Ez a valódi lehetőség, a leállás valódi előnye: a változtatás lehetősége.

lead kép: bankwatch.org